Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Един милион нови инфекции, предавани по полов път на ден


Сподели:
07 Юни 2019, Петък

Един милион нови инфекции, предавани по полов път, се случват всеки Божи ден, изчисли Световната здравна организация

Това означава повече от 376 млн. нови случая годишно за четири инфекции - хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис.

СЗО подчертава липсата на напредък в спирането на разпространението на инфекциите, предавани по полов път и изтъква, че данните са "изключително тревожни", съобщава Би Би Си.

Експертите са особено загрижени за повишаването на резистентните на лекарства сексуално предавани инфекции.

СЗО редовно оценява глобалното въздействие на четирите често срещани инфекции.

В сравнение с последния си анализ през 2012 г. СЗО съобщава, че "няма съществен спад" в равнищата на новите или съществуващите инфекции.

Предполага се, че около един на всеки 25 души в световен мащаб има най-малко една от тези четири полово предавани инфекции, като някои страдат от няколко инфекции едновременно.

Данните показват, че сред хората на възраст между 15 и 49 години през 2016 г. е имало:

156 млн. нови случая на трихомониаза;
127 млн. нови случая на хламидия;
87 нови случая на гонорея;
6,3 млн. нови случая на сифилис.
Трихомониазата се причинява от инфекция от паразит по време на секс. Хламидия, сифилис и гонорея са бактериални инфекции.

Симптомите на сексуално предаваните инфекции могат да включват отделяне на гной, болка при уриниране и кървене между менструациите. В много от случаите обаче няма никакви симптоми.

Сериозните усложнения могат да включват възпалително заболяване на таза и безплодие при жени от хламидия и гонорея, както и сърдечно-съдови и неврологични заболявания от сифилис.

Ако жена се зарази с полово предавана инфекция, когато е бременна, това може да доведе до мъртво раждане, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане и здравословни проблеми за бебето, включително пневмония, слепота и вродени деформации.

Д-р Питър Салама от СЗО коментира: "Виждаме тревожна липса на напредък в спирането на разпространението на полово предавани инфекции в световен мащаб. Това е сигнал за тревога за предприемане на съгласувани усилия, за да се гарантира, че всички, навсякъде могат да имат достъп до услугите, от които се нуждаят, за да се предотвратят и лекуват тези инвалидизиращи заболявания."

Практикуването на безопасен секс, особено чрез използване на презервативи и по-добър достъп до тестване, са от решаващо значение, изтъкват от СЗО.


Източник: epicenter.bg

В категории: Здраве, СЕКС И ЗДРАВЕ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

Георгиев, Гешев и още безобразия: вече не им пука какво ще кажат хората

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Компютри и компоти. Плановете на Марияна Николова за киберсигурността

Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


НОВИНИТЕ
„Любовта е лудост“ за 27-и път „Любовта е лудост“ за 27-и път

Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани
ЕВРОПА
ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7

Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит" Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит"

Макрон: Brexit без сделка ще направи Великобритания васал на САЩ Макрон: Brexit без сделка ще направи Великобритания васал на САЩ

Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“ Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“

Тръмп или Европа? Тръмп или Европа?