Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Павлин Костов: " За дискусиите по повод искането от страна на КЕВР за повишение на цените на електрическата и топлинната енергия"


Сподели:
05 Юни 2019, Сряда

Повече за факторите и събитията, които се отразяват на сектора и налагат цената на услугата да се повишава според Павлин Костов
-  Г-н Костов, направо към основния въпрос. Каква е причината за исканото поскъпване на цената на топлинната и електрическа енергия от страна на повечето Дружества, произвеждащи енергия в страната?

- Факторите, които утежняват нашата дейност са много, но основният, който влияе на нашето развитие е фактът, че сме принудени да закупуваме квоти за емисии въглероден диоксид, чиито цени вървят стремглаво нагоре. Емисиите се търгуват на международен борсов пазар и за последната година цената им нарастна 5 пъти, което сами разбирате драстично оскъпява нашата производствена дейност. А за съжаление прогнозите на световните експерти в областта на енергетиката са за допълнително нарастване на цените на емисиите през следващите петнадесет години.

-  Как се изчислява цената, на която продавате топлинна и електрическа енергия?

- Цената се изчислява на база специално разработен ценови модел, който е одобрен от КЕВР.  Крайната цена към потребителите се формира на база множество показатели. Величината и се формира от производствената мощност на всяко Дружество, броя абонати, присъединени към услугите му и други.

- Вие сте единственото Дружество, което е поискало от КЕВР намаляване на цената на топлинната енергия. На какво се дължи това?

- Нашето искане е за намаление на цената на топлинната енергия от 0,4%. Успяхме да постигнем това благодарение на усилията ни да разнообразим нашия енергиен микс с нови горива, които са добра алтернатива на въглищата. Благодарение на внедряването им успяхме да оптимизираме себестойността на нашата продукция и намалихме до известна степен зависимостта на Дружеството от резкия скок в цените на въглеродните емисии.

-  С какви нови горива разнообразихте микса?

- От известно време освен въглищата горим биомаса и т.нар РДФ. Положителното е, че внедряването им в производства се толерира от Европейския съюз. Изгарянето на биомаса не крие абсолютно никакви рискове за околната среда и е напълно екологично, а изгарянето на РДФ е начин за оползотворяване на определен вид отпадъци, а политиката по управление на отпадъците е една от приоритетните на Европейския съюз. Проблемът със сметищата е сериозен и присъства в почти всички европейски държави, оползотворяването на отпадъци в различни производства и рециклирането трябва да се превърнат във основен приоритет за всички.

Източник: standartnews.com

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Арнаудова: "Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България"

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Росен Желязков: "Oчакваме над 2 млрд. лв. от концесията на летище София"

Румяна Коларова: "Проблемът не е в размера на партийните субсидии, а и в начина на отчитане"

Проф. Кирил Топалов: "Гоце Делчев винаги ясно е заявявал, че е българин"


НОВИНИТЕ
Змии плъзнаха из парковете в столицата Змии плъзнаха из парковете в столицата

Във ВМА преглеждат безплатно за Лаймска болест Във ВМА преглеждат безплатно за Лаймска болест

САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив Два петролни танкера атакувани в Оманския залив

Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести