Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Прокуратурата откри данни за престъпления в МФ, свързани с партийните субсидии


Сподели:
04 Юни 2019, Вторник

Държавното обвинение е разпоредило на Владислав Горанов да подобри контрола върху отпускането на парите

Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите във връзка с надплатените субсидии за партиите. Проверката на държавното обвинение започна след разкритие на предаването „Шоуто на Слави“, че финансовото ведомство е отпуснало на парламентарно представените партии и на движение „Възраждане“ по 13.23 лв., вместо по 11 лв. за реален глас, както е разписано изрично в Закона за държавния бюджет за 2018 г.

По този начин само за посочената година бюджетът е ощетен с 6.52 млн. лв. Миналата седмица председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че според нея няма проблем с това, но подкрепи промени в Закона за политическите партии (ЗПП), които би трябвало да фиксират субсидията точно на 11 лв. за реално получен глас. Тя уточни, че тази „вратичка“ в закона, действа от 2001 г.

ВАП е сезирала министъра на финансите Владислав Горанов и му е дала 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при стриктно спазване на чл.25- 28 от ЗПП и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016-2018 г.

С оглед недопускане в бъдеще на подобни случаи и подобряване управлението на риска, ВАП е указала е на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

Върховна административна прокуратура е сезирала и Сметната палата за предприемане на действия, в съответствие със законовите ѝ правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.


Източник: economic.bg

В категории: Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава