Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Японското разузнаване: "Разследваме възможни нарушение с ядрени опити в Русия"


Сподели:
30 Май 2019, Четвъртък

Японското правителство събира информация във връзка с твърденията на шефа на американското военно разузнаване, че Русия не отговаря напълно на Договора за пълна забрана на ядрените опити, съобщава на пресконференция в Токио генералния секретар на кабинета Йосихиде Суга

"Ние сме запознати с такива доклади. Японското правителство събира информация в сътрудничество със заинтересованите страни, включително Съединените щати", допълва той.

В института "Хъдсън" във Вашингтон, шефът на американското военно разузнаване обясни: "САЩ вярват, че Русия вероятно не се придържа към мораториума за ядрени опити по начин, който отговаря на стандарта за нулева мощност." Въпреки това Ашли остави директен отговор на искане, отправено към него няколко пъти, за да изясни дали САЩ вярват, че Русия всъщност провежда такива тестове.

Ашли избягва няколко пъти директен отговор и да разясни дали САЩ вярват, че Русия наистина провежда такива тестове. "Трябва да кажа, че според мен те (руснаците) имат потенциала да направят това", обяснява генералът в отговор.

Изявленията на американските власти относно вероятното продължаване на ядрените опити от Русия пораждат съмнения и въпроси, обяснява ръководителя на Американската асоциация за контрол на въоръженията, Дерил Кимбъл, коментирайки изявленията на генерал-лейтенант Робърт Ашли, директор на дирекция "Разузнаване" на Министерството на отбраната на САЩ, за евентуално нарушение на мораториума на ядрените опити.

Той допълва, че подозренията на САЩ са свързани с ядрен изпитателен полигон Нова Земя. "Въпреки това,в момента има сериозни въпроси за това дали има нови доказателства, които принуждават разузнавателната общност на САЩ да предположи, че Русия провежда тестове в Нова Земя, или има ново тълкуване на основни факти или знаци или сигнали".

В същото време той припомня, че през 2016 г. американското правителство в официалните си доклади заяви, че нито една държава не нарушава договора.

"Какво се е променило, генерал Ашли не отговори на този въпрос", добав американският експерт. Асоциацията, оглавявана от Кимбъл, е основана през 1971 година. Тя се намира във Вашингтон и е една от най-известните американски неправителствени организации, които се застъпват за укрепване на международните режими за неразпространение и разоръжаване.

"По принцип, не е ясно дали американската разузнавателна общност има някаква нова информация, която да подкрепя твърдението, че Русия вероятно ще наруши ДВЗЯО", коментира експертът.

Мораториумът върху ядрените опити функционира в Русия почти три десетилетия. Последният такъв тест е проведен в Нова Земя на 24 октомври 1990 г. В сряда руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, категорично отхвърля твърденията на шефа на американското военно разузнаване.
Предишната американска администрация, оглавявана от Барак Обама, обяви намерението си да поиска ратификация на ДВЗЯО, но не предаде това споразумение на горната камара на Конгреса. За ратифициране от Сената, договорът е представен през 1999 г. от Бил Клинтън. След това депутатите се противопоставиха на това споразумение. Джордж Буш в продължение на осем години на власт не опитва да убеди Сената да преразгледа решението. Съединените щати прекратиха ядрените опити на земята през 1963 година. А през 1992 г. Вашингтон наложи мораториум върху подземните ядрени опити.

За да влезе в сила договора, е необходимо всички държави, притежаващи ядрени оръжия или потенциал да ги създадат, да станат членове.

Този списък е съставен въз основа на данни от Международната агенция за атомна енергия, включващ 44 държави. От тези необходими страни 36 държави са ратифицирали договора.

Той е подписан, но не е ратифициран от осем държави: Египет, Израел, Индия, Иран, Китай, КНДР, Пакистан и Съединените щати. В допълнение, документът все още не е подписан от Индия, КНДР и Пакистан.


Източник: news.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

"Ние сме били филтрирани". Пътят на Пламен Георгиев от "Ало, Ваньо" до Валенсия

Лъжата за хубавия живот в НРБ

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Защо са важни местните избори?

Швейцарска телевизия разказва за "мръсната тайна на българското земеделие"


НОВИНИТЕ
"Златен Орфей" се завръща след 20 години "Златен Орфей" се завръща след 20 години

България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум

Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас

Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена

За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия