Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ЕНП и социалистите губят мнозинството си в Европарламента


Сподели:
27 Май 2019, Понеделник

EНП остава първа сила със 179 евродепутати, губи 38 места в сравнение с предишния парламент. Социалдемократите са втори със 152 места и загуба от 35 кресла. АЛДЕ и Зелените увеличават присъствието си

Европейската народна партия и Алиансът на социалистите и демократите в Европа остават първа и втора политически сили в следващия Европарламент, но губят мнозинството си. Голям ръст бележат либералите и Зелените, които стават съответно трета и четвърта политически сили. Популистките партии също увеличават евродепутатите си. 

Избирателната активност на евроизборите е над 50 процента - най-високата от 1979 г. насам. Европейската народна партия (EНП) остава най-голяма политическа сила със 179 евродепутати, въпреки че губи 38 места в сравнение с предишния парламент. Социалдемократите са втори със 152 места и загуба от 35 кресла в сравнение с предишния парламент. Двете най-големи политическа семейства обаче загубиха мнозинството си, за първи път в историята на ЕП.

Трета политическа сила са либералите от АЛДЕ, които благодарение на партията на Макрон спечелиха 105 места, с 37 повече от предишния парламент. Четвърта политическа сила са Зелените, които също увеличават креслата си със 17 и ще имат 69 евродепутати.

Основните теми, които водещите кандидати обсъждаха в изборната нощ, бяха вариантите за създаване на мнозинство в следващия парламент и избирането на председател на Европейската комисия.

Манфред Вебер - кандидат за председател на ЕК на ЕНП: Отсега нататък тези, които искат силен ЕС, трябва да обединят силите си. Затова и моята покана e към социалистите, либералите и зелените, защото зелените също са победителите от днес и затова те са възможни партньори. Мисля, че трябва да обединим усилията си в следващите пет години.

Франс Тимерманс - кандидат за председател на ЕК на ПЕС: Единствените, с които не бихме направили коалиция и това го повтарям през цялата кампания, са крайнодесните партии. Ние не споделяме еднакви виждания за Европа, за това какво е хуманно, какво е хуманизъм. Но бих работил с всички други партии, които споделят нашите виждания за прогресивна Европа и искат да вървят напред.

Бас Ейкхаут - кандидат за председател на ЕК от Зелените: Ние искаме мерки срещу климатичните промени, за социална справедливост и демокрация. Тези три теми ще бъдат на масата за преговори и ще изискваме и ще бъдем много ясни, че който и е да председател на ЕК трябва работи по тези въпроси и трябва да има промяна.
Двете атниевропйски и популистки групи в Европарламента - Европа на нациите и свободите и Европа на свободата и пряката демокрация също ще имат повече места в Европарламента, благодарение на победата на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
5 години от трагедията в Аспарухово – споменът още горчи

400 млн.от 3,5 млрд.лв. нов дълг взе Горанов, защо при този излишък?

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ

Огнян Минчев: Намаляването на партийните субсидии води до все по-плътна олигархизация

"Излъгаха ли ги?": Защо Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС

Траян Бъсеску: ЕС сякаш ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия


НОВИНИТЕ
Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен Св. Синод награди посланик Бойко Коцев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна Кабинет за лечение на болката отваря врати във Варна

Австралийски щат узакони доброволната евтаназия Австралийски щат узакони доброволната евтаназия

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България