Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В Румъния гласуват за избори за Европейски парламент и референдум.


Сподели:
26 Май 2019, Неделя


Регистрирана е по-висока избирателна активност от парламентарните избори през 2016 г.Към 16,00 часа местно време са гласували 31,42%. По същото време през 2016 г. избирателната активност е била 27,07%.

На евровота през 2014 г. 18.41% са упражнили правото си на глас.

На референдума са гласували 26,02% към 16,00 часа.

Към обяд в Румъния гласуваха на изборите за Европейски парламент 19,83% (12,54% през 2014 г.), като прогнозите са изборният ден да завърши с около 46% активност.

На референдума са гласували към обяд 16.02%.

Въпросите са: Подкрепяте ли забрана на амнистията и помилването на осъдени за корупция; Подкрепяте ли забрана на правителството да приема извънредни постановления във връзка с престъпленията, наказанията и съдебната организация?

Референдумът е валиден, ако избирателната активност е над 30%.

В Белгия, успоредно с европейския вот, се провеждат парламентарни и местни избори. В Литва е ден на балотаж на президентските избори. В Испания днес има местни и регионални избори. Румънците ще гласуват на консултативен референдум във връзка с правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис. В Гърция днес е ден, освен на евроизбори, и на вот за местна власт.

В Германия гласуват в провинция Бавария, където социалдемократите могат да изгубят управлението си за първи път от повече от 70 г.

Последните социологически проучвания показват, че двете основни партии в Европейския парламент - ЕНП и социалдемократите - могат да изгубят мнозинството си за първи път от 1979 г.

Екзит половете в някои страни, които вече са гласували, дават на проевропейските партии известен комфорт. Холандската лейбъристка партия изглежда е завършила на първо място, благодарение на водещия кандидат на социалистите от ЕС Франс Тимерманс.

Холандците също се оказаха по-голям брой, макар и само с 41%, засилвайки надеждите в Брюксел да обърнат 40-годишната тенденция на намаляване на избирателната активност, която критиците посочват като "демократичен дефицит", който подкопава легитимността на законодателството на Европейския съюз.

Изходно проучване след гласуването в петък в проевропейска Ирландия посочи очаквана "зелена вълна". В целия блок опасенията относно изменението на климата и околната среда могат да укрепят проевропейската група на Зелените и биха могли да означават по-строги разпоредби за промишлеността и за условията, които ЕС може да определи за партньорите, които търсят търговски споразумения.

Великобритания също гласува в четвъртък, но вниманието е насочено към оставката на министър-председателя Тереза ​​Мей. Резултатите ще излязат късно в неделя.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Евродепутати в резерв

Френски художник ще си търси правата от галерия „Структура“

Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС

Делото ЕВН: Едно нищо, затрупано с килограми документи и десетки свидетели

ООН: България сред 54-те страни в света с по-малко население до 30 години

Демократите започват вътрешната борба кого да изправят срещу Тръмп


НОВИНИТЕ
Честит рожден ден на Румен Радев - президент на Република България Честит рожден ден на Румен Радев - президент на Република България

Утвърдени са близо 27 млн. лв. по схемата “де минимис" за помощ на животновъди Утвърдени са близо 27 млн. лв. по схемата “де минимис" за помощ на животновъди

В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието

Франция, Германия и Испания ще разработват боен самолет от ново поколение Франция, Германия и Испания ще разработват боен самолет от ново поколение

Протест срещу насилието над животни във Варна Протест срещу насилието над животни във Варна
ЕВРОПА
Евродепутати в резерв Евродепутати в резерв

Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС

В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието

Ново отсяване за наследник на Тереза Мей Ново отсяване за наследник на Тереза Мей

Франция: "Ще отменим 1 млрд. евро данъчни облекчения за компаниите" Франция: "Ще отменим 1 млрд. евро данъчни облекчения за компаниите"