Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Маноил Манев: "Ако нападнат дома ти трябва да можеш да се защитиш"


Сподели:
22 Май 2019, Сряда

Текстовете за неизбежна самоотбрана ще бъдат коригирани преди второ четене в парламента

Внесени в навечерието на евроизборите промени в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната самоотбрана, предизвикаха бурни обществени дебати. Те станаха още по-яростни след като фермер от Болярино прегази с джипа си крадец с дълго досие от присъди.  Спорните поправки бяха внесени от „Обединени патриоти“ през миналата седмица и гласувани на първо четене от Народното събрание. Основната цел според вносителите е да се разшири обхвата на самозащитата и на неизбежната отбрана, за да може човек да опази живота, семейството и имота си. Критиците заявиха, че текстовете насърчават саморазправата и поставят собствеността над човешкия живот. "


Текстовете за неизбежна самоотбрана ще бъдат коригирани преди второ четене в парламента, казва Маноил Манев

Внесени в навечерието на евроизборите промени в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната самоотбрана, предизвикаха бурни обществени дебати. Те станаха още по-яростни след като фермер от Болярино прегази с джипа си крадец с дълго досие от присъди.  Спорните поправки бяха внесени от „Обединени патриоти“ през миналата седмица и гласувани на първо четене от Народното събрание. Основната цел според вносителите е да се разшири обхвата на самозащитата и на неизбежната отбрана, за да може човек да опази живота, семейството и имота си. Критиците заявиха, че текстовете насърчават саморазправата и поставят собствеността над човешкия живот. "Стандарт" потърси за коментар

депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и отбрана.

-----------------

- Мастити адвокати като Марин Маркоски и Людмил Рангелов определиха внесените поправки в НК за разширяване пределите на неизбежната самоотбрана като противоконституционни. Имат ли основания за подобни твърдения ?

- Няма да коментирам мненията на адвокатите. Моето изказване в пленарната зала, а и твърдото ми убеждение, е че тези поправки трябва да бъдат преработени между първо и второ четене на законопроекта.

- В каква посока?

- В чл. 3 задължително трябва да има думата „нападение“, т.е. да има реално нападение, за да се задейства този текст, защото алинеите в един закон са подчинение на основния текст в конкретния член. И когато нападението е в дома ти, тогава няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

- С какво ще помогнат поправките в НК на беззащитните баби и дядовци на село, които нямат нито оръжие, нито сила да се противопоставят на нападателите?

- Такъв довод нито съм изнасял, нито смятам да защитавам. Моята гледна точка е проста и ясна: който и да е човек, ако в къщата му някой го напада и застрашава живота и здравето му, той да може да се защитава до последно без да се притеснява дали ще привиши пределите на неизбежната отбрана. Когато в дома ти влезат 2-3 нападатели и започнат да те бият, да те мушкат с ножа, изнасилват и т.н., като удариш единия с брадвата и той остане на място, а другите се разбягат, да не се притесняваш, че ще те осъдят.

- И премиерът Бойко Борисов поиска прецизиране на текстовете в поправките на НК за неизбежната отбрана..

- Ето я разликата. Премиерът Борисов, аз и други колеги говорим за прецизиране на текстовете. Парламентарната група на „Обединени патриоти“ е внесла предложение и мислят, че е добро, а ние смятаме, че има работа между първо и второ четене на законопроекта, за да не се профанизира смисълът на неизбежната отбрана.

- В какъв смисъл?

- В последните няколко дни се наслушах на такива профански изказвания и обяснения, че просто нямам думи. “Жена му щяла да му удари два шамара, пък той щял да я убие“, пък после щял да се позове на текстовете за неизбежна отбрана. Какво е това, ако не профанско тълкуване...

- Някои нарекоха поправките „Д-р Димитров" по името на пловдивския лекар, който застреля промъкнал се в гаража му крадец и цялата колегия, приятели, обществеността скочиха в негова защита...

- Най-хубавото на българското законодателство, както заяви главният прокурор Цацаров е, че ние имаме страхотно уреден режим на неизбежната отбрана.

- Ами защо го поправяме тогава?

- Само да обясня. Ние наистина имаме много добре уреден режим на неизбежната отбрана. Въпросът е, че в него, заради едни промени, направени през 1997 г., са останали няколко неща, които според мен и много колеги не са реални. Аз влизам в дома ти с лъжата, че съм от някаква институция – ВиК, Енергото и др. И после те нападна, а ти се защитиш малко над пределите на неизбежната улична отбрана, досега ти не можеше да се позовеш на ал. 3 от закона, защото аз не съм влязъл със взлом, каквото беше условието в сегашния НК. Същото се отнася и ако вляза през забравения отворен прозорец или врата. Ето затова става дума.

- Как ще звучат прецизираните поправки в НК за неизбежната оотбрана?

- Поправките ще съдържат и ограничения, т.е. Няма да важи във всички случаи, а ако са двама, ако са въоръжени и нападението е нощем. Моето предложение, което ще внеса между първо и второ четене ще бъде конкретно за отпадане на двете досегашни условия – за влизането в дома с взлом и със сила. И тогава текстът на ал. 3 ще стане: „няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е в дома.“Източник: standartnews.com

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

Търговската война САЩ-Китай може да вкара Русия в рецесия

Пикникът, който промени Eвропа

Грийнпийс: България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

Илиян Василев: Олигарсите, които изцедиха енергетиката, виждат в „Белене“ новия си шанс

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм


НОВИНИТЕ
Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна

Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога

БНБ продава нов дълг на 26 август БНБ продава нов дълг на 26 август

Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас

Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания