Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Теодосий Теодосиев, учител: "Имаме нужда от нов Ренесанс"


Сподели:
21 Май 2019, Вторник

 Той е преподавателя по физика, който за повече от четири десетилетия е обучил в школата си шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, а учениците му продължават образованието си в най-престижните университети.

Филмът ще бъде прожектиран днес от 19.00 часа в кино "Одеон". Следващата прожекция е на 24 май от 18.30 часа отново в кино "Одеон". Междувременно "Дневник" разговаря с Тео за свободата, образованието, времето и неговите методи на преподаване.


По времето на комунистическия режим са ви упреквали, че правите от учениците си свободолюбиви хора...

- Свободолюбив можеш да направиш само човек, който вътрешно е свободен. Това е дълъг процес. Баща ми казваше, че някои хора са родени роби и дори да няма робство, пак ще намерят на кого да робуват. По време на 400-годишнината от смъртта на Галилей Ричард Файнман, Нобелов лауреат, застава на неговия гроб и казва, че го е срам. Защото преди 400 години Галилей е рискувал да твърди неща, за които Инквизицията може да го осъди. А днес няма Инквизиция, но във всеки брой на "Ню Йорк таймс" има хороскоп, тоест хората продължават да вярват в неща, които още тогава са били суеверия и не са по-добри с нищо от предците си. По времето на социализма имаше инквизиция за свободолюбивите. Хора, които си даваха живота, за да има за правото да имаш права. А сега уж имаме права, но хората продължават да живеят по онези закони. Не мислят свободно и не смеят да действат свободно. За всеки случай.


Какво влияние оказват съвременните технологии върху човешкия ум?


- Преди 2400 години Аристотел е казал, че някога хората са били много умни, но откакто е измислена писмеността, те всичко записват и нищо не знаят. Днес всичко се търси в "Гугъл" и много съвременни хора си мислят, че като натиснат копчето на дистанционното, са много умни. Преди повече от 6000 години халдейските астрономи са разполагали само с канапчета, отвеси, ъгломери и са предсказвали слънчеви и лунни затъмнения. Може ли днес някой да направи това без технологиите, с които разполагаме?


Наричате метода си на преподаване "създаване на силов интелект"... Бихте ли го дефинирали и как го създавате у учениците си?


- Както спортистите тренират във фитнеса, така и мозъкът не бива да се остава без дейност, защото като всеки друг орган, оставен без работа, той атрофира. Хората трябва всекидневно да упражняват мозъка си - да решават задачи от всякакво умствено естество. Това е още по-важно за децата, за да не закърнее умът им още от малки. Те още от съвсем ранна възраст са в състояние да усвояват по няколко езика, но трябва да се започне отрано. Методологията ми е да ги науча на интензивен и продължителен интелектуален труд. На школата работим от 8 сутринта до 12 вечерта само с прекъсване за хранене. Поставям ги в творчески условия. Трябва да измислят задачи като за олимпиади, което не е лесна работа.
Източник: dnevnik.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Партия ВМРО и ВСС: две организации - една цел

Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим

Децата в Норвегия и истории като по Кафка...

Да гледаме „в по-широка перспектива” на бомбардировките в Югославия

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране

АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания


НОВИНИТЕ
Кобрата оглави ранглистата на IBF Кобрата оглави ранглистата на IBF

Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински

Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември

Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна