Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Манолова иска по-добра защита срещу проблеми с Търговския регистър


Сподели:
21 Май 2019, Вторник

Защита от бъдещи проблеми с Търговския регистър. За това се обяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в институцията.

Тя се срещна с част от адвокатите, които я сезираха с отворено писмо в петък с настояване да защити правата на гилдията и на клиентите им.

"Проведохме среща по искане на адвокати, като основната тема бе функционирането на Търговския регистър. Изцяло споделям тревогата им за липса на предвидимост в работата на длъжностните лица в администрацията на Агенцията по вписванията. Липсата на ясни недвусмислени правила, които да водят до непротиворечиви действия и практика от страна на държавните служители там дава почва за подозрения и опасения у гражданите и у адвокатите, че е налице злоупотреба с право. Става въпрос за постановяване на многобройни откази по искания за вписвания, за регистрация с една цел - събиране на допълнителни такси.", каза тя.

От Агенцията по вписванията отговориха на омбудсмана. В съобщението се казва, че от февруари Агенцията е предприела и вече реализира пакет от мерки за уеднаквяване на практиката на длъжностните лица по регистрация с цел редуциране броя на постановените незаконосъобразни откази.

Създаден и функционира отдел "Анализ, методология и организация", чиято основна функция и задача е събиране, синтезиране и анализ на информация относно постановени откази на длъжностни лица по регистрацията, както и на информация за постановени съдебни решения по обжалвани пред съда откази. На база извършените анализи, Агенцията по вписванията периодично изготвя предложения за изменение и допълнение на нормативни актове, свързани с дейността на длъжностните лица по регистрация.

Като част от пакета мерки е и създадения отдел "Административно - наказателна дейност", чиято функция е налагане на административни наказания и ангажиране на административно наказателна отговорност, включително и на длъжностните лица по регистрация, в случаите на неправомерно постановени откази или извършени вписвания.

От особено значение и с цел предотвратяване на порочни практики, от създаването на регистъра е въведен и принципът на случайно разпределяне на заявленията от информационната система на длъжностни лица по регистрацията. Същият принцип е въведен и по отношение на разпределяне на заявленията след дадени указания за отстраняване на нередности.

Статистиката показва спад в постановените откази от длъжностните лица по регистрация. За периода февруари-май 2019 г. те са 11873, като за сравнение за същия период през 2018 г. са постановени 13758 или 10% постановени откази от общия брой разгледани заявления. Важно е да се отбележи, че в посочените 10% едва около 5% се обжалват, като съда отменя около половината от обжалваните. Следва да се вземе предвид и противоречивата съдебна практика по идентични казуси. В този смисъл и за длъжностните лица по регистрация няма установен единен критерий за произнасяне по идентични заявления в лицето на съдебната практика.

В момента все още се наблюдават редица практики от страна на потребителите на услугите на Агенцията, затрудняващи регистьрното производство и водещи до постановяване на откази/указания, е установила Агенцията.

Подават се заявления за обявяване на годишен финансов отчет без приложен нито един документ с цел спазване на законоустановения срок за подаването им в регистъра и други подобни, се казва още в съобщението.

Манолова коментира по време на брифинга и други актуални теми.

Сред тях е противоречива съдебна практика по отношение обжалването на отказите до регистърните производства и гражданите са поставени в ситуацията на неведение в кои случаи ще получат регистрация на заявени от тях обстоятелства и в кои ще трябва да внасят още такси или в продължение на години да водят дела срещу постановени откази. Тя подчерта още, че не се възстановяват разноските по съдебни дела, водени срещу отказ на длъжностни лица, в случаите, в които този отказ е бил отменен, поради което гражданите търпят вреди.

"Адвокатите се оплакват от липса на уважение към гражданите и към тях в случаите, в които има временно преустановен достъп до Търговския регистър, без обяснение и предупреждение за сривовете, което много сериозно се отразява върху тяхната работа и върху интересите на гражданите, които са се обърнали за адвокатско представителство и защита", подчерта омбудсманът.

Сред другите посочени от гилдията проблеми е софтуерът на Търговския регистър, който дава непрекъснато "бъгове", достъпът до Имотния регистър от страна на адвокатите и електронното правосъдие.





Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт, Бизнесът

Сподели:





Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан




ЕВРОПА
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС