Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Нинова и Йончева: "Мафията у нас удря жестоко! Борисов управлява чрез всяване на страх!"


Сподели:
21 Май 2019, Вторник

Големият проблем е властимащите, които се облагодетелстват - това е моделът, който искаме да променим, изтъкна лидерът на БСП

Борисов, както е работил с дървена бухалка през 90-те години, така сега използва държавните институции срещу мен! При всеки опит да разкрием корупцията те вадят бухалки!, заяви водачът на евролистата на БСП за България.

"Борисов си търси оправдание за загубата на евроизборите и затова говори за "Костинброд 2". Нищо не сме подготвили като предизборен компромат, г-н Борисов управлява със заплахи, затова се коментира темата с компромати, не чета учебници на КГБ, ако Борисов ги чете, това си е негов проблем".

Това заяви  лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе в студиото на медията заедно с водача на червената листа за евроизборите Елена Йончева.

"Липсва ми журналистическата професия. Знаех срещу какво се изправям, но не очаквах ударите на мафията да са толкова жестоки. За разкриването на мафията разчитаме на прокуратурата". Това каза водачът на евролистата на БСП Елена Йончева и  вметна: Приветстваме решението на прокуратурата за разкриване на офшорните сметки. Но г-н Борисов го е страх от Кьовеши".

Лидерът на БСП потвърди казаното от Борисов, че от ГЕРБ са сред инициаторите на идеята за обща европейска прокуратура, но добави, че при гласуването на кандидатурата на г-жа Кьовеши, българският представител е гласувал против.

Водачът на евролистата на "БСП за България" продължи с разкритията си за "къщата в Барселова" и подчерта, че България има договор за правна помощ с Испания.

Пътят на парите за къщата води до Иван Създов, който е управител на тенис кортовете в Банкя и до братовчеда Ради Иванов, който е поел бизнеса на г-н Борисов, изреди Йончева.

"Искаме прокуратурата да провери пътя на парите за къщата в Барселона - те са постъпили от кипърска офшорна фирма. Връзката с Борисов е - че именно този път на парите води до управителя на тенис корта в Банкя, който е близък до Борисов и до братовчеда му Ради Иванов - човекът, който е наследил бизнеса на Борисов", подчерта няколко пъти Елена Йончева.

И попита - дали братовчедът Ради Иванов не е скритото лице за правене на бизнес на Бойко Борисов?

Това е човекът, който е наследил целия бизнес на г-н Борисов, включително и фирмата "Ипон", повтори тя.

Моят свекър има една къща за гости, която е проверявана няколко пъти, не съм била в политиката, не съм имала нищо общо с ГЕРБ, когато тази къща е била построена, заяви Елена Йончева.

"Големият проблем е властимащите, които се облагодетелстват - това е моделът, който искаме да променим", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. И подчерта, че оставките не променят модела, тъй като същите хора остават в системата и продължават да работят.

Нинова каза и какво е решението, а то е в три стъпки:

нов закон за КПКОНПИ;

европейска прокуратура, начело с Кьовеши;

промяна в българските институции и създаване на съдебен контрол върху прокуратурата.

У хората има усещане за липса на справедливост, подчерта Нинова.

И Йончева, и Нинова заявиха, че вярват на българската прокуратура. А конкретно за обвиненията към Йончева за пране на пари, Нинова изтъкна, че вярва, че Елена ще бъде оневинена. Не може от всичко, което се случи в КТБ, само Елена да е обвинена, посочи лидерът на БСП.

Нямам съмнение, че хората, които подадоха сигнала срещу мен - Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев ще понесат отговорност. След всеки сигнал, който аз вадя за корупция, те вадят бухалка, посочи Йончева.

И допълни: "Борисов, както е работил с дървена бухалка през 90-те години, така сега използва държавните институции срещу мен! При всеки опит да разкрием корупцията те вадят бухалки!"

Ще използвам европейската писта, за да види Брюксел какво се случва, каза още Йончева.

Нинова добави, че корупцията се е превърнала в закон, корупцията е държавна политика у нас, а борбата с корупцията се превръща в заплаха за националната сигурност.

Да защитаваш правата на хората стана държавен преврат, каза Нинова. И припомни, че когато от БСП застанали до хората в Болярово, били обвинени, че правят държавен преврат, а и досега няма доказателства, че е имало чума по животните, които бяха избити, а хората оставени без поминък.

Във връзка с думите на Борисов, че тя, Елена Йончева, президентът Радев и Иво Христов са едно и също, лидерът на БСП отговори: „Имаме много общи позиции и четиримата - и политически, и като партия БСП. Обвиненията за обвързването на Румен Радев с БСП още веднъж изразява страх. Постоянно г-н Борисов обвинява президента в партийни пристрастия. Имам въпрос - върховенството на закона партиен въпрос ли е?“.


На въпрос дали президентът се меси в съдебната система след като прави консултации за избора на нов главен прокурор, Нинова отговори: „Президентът Радев има задължение по Конституция в процеса по избора на главен прокурор. Накрая той подписва указа. Съвсем логично е той да прави консултации“, каза Нинова.

Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който нахълта на заседание на ВСС. „Човекът, който най-много вреди на разделението на властите обвинява президента Радев, че си изпълнява конституционните задължения“, допълни тя.

Според Елена Йончева трябва да се спре разграбването в България. По думите ѝ разграбването е на стойност 11 млрд. евро всяка година. „Това е 22 % от БВП по данни на Световната банка. Това е огромна сума, която може да влезе в икономиката. В България изнасяме предимно суровини. Това означава на практика 2.5 млн. българи да получат средна заплата. Разбирате ли за какъв грабеж става дума в България?“, коментира тя.

Йончева посочи, че при защитата на интересите на България трябва да се започне от вътре в страната, за да се види в какво състояние живеем, и кой ни управлява.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава