Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Тръгва официална европейска подписка за спасение на пчелите


Сподели:
20 Май 2019, Понеделник

Гражданите на ЕС ще се опитат да съберат 1 милион подписа от минимум седем държави в рамките на 1 година. Началото е на 27-ми май 2019

Гражданите от всички държави на Европейския съюз ще получат възможност да се включат в официално призната от Европейската комисия онлайн подписка в защита на пчелите.

ЕК регистрира гражданската инициатива „Спасете пчелите“, като за да се разгледат официално исканията ѝ, ще трябва да бъдат събрани минимум 1 милион подписа от най-малко седем различни държави в ЕС.

Организаторите на инициативата настояват Брюксел са създаде нови законови разпоредби, с които да запази жизненото пространство на насекомите, пише Agro.bg.

Припомняме, смъртта на хиляди пчелни семейства в България предизвика протести на пчеларите у нас в началото на месеца.

Подписката ще стартира официално на 27-ми май, като след това ще са необходими 12 месеца, за да се съберат необходимите подписи.

Сред най-важните искания са биоразнообразието да се превърне в една от основните цели на бъдещата Обща селскостопанска политика. В тази връзка трябва да се намали употребата на пестициди и изкуствени торове и да се създадат специални региони за защита на насекомите. Организаторите настояват и за по-интензивно наблюдение на популациите и засилени научни изследвания в тази област. Събраните подписи ще бъдат представени пред европейските институции, които имат правото да издават законови предписания, отнасящи се до вътрешния пазар, селскостопанската политика, защитата на общественото здраве и опазването на природата.

Международните агенции уточняват, че въпреки големия успех, за който се счита признаването на подписката, ЕК все пак има право да отхвърли исканията, дори условията да бъдат изпълнени. Това обаче ще трябва да се случи с аргументирано решение, което според експерти трудно би могло да бъде дадено „против“ предложените мерки.

Инициативата „Спасете пчелите“ стартира първоначално от Бавария, припомня „Дойче Веле“. С над 1,7 милиона подписа тя наложи на регионалното правителство неотложното си искане за защита на пчелите. След първоначално масивната критика от Съюза на фермерите управляващата в Бавария коалиция на ХДС и Свободните избиратели е готова да приеме законопроекта почти без промени и да го допълни и с други закони за защита на околната среда.

Над 18 на сто от баварските гласоподаватели са сложили подписа си под инициативата. Този успех изненада цяла Германия. Междувременно в провинциите Бранденбург, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия са създадени сходни инициативи.

Според последни данни на Съвета за световно биологично разнообразие (IPBES), на които се позовават и инициаторите на „Спасете пчелите“, близо 1 милион животински и растителни видове в света за застрашени от изчезване.

В края на миналата година пчеларите излязоха на национален протест с искания за повече подкрепа към тяхната дейност заради важността на пчелите за живота на планетата.

Според мнозина специалисти, измирането на пчелите е сред най-големите заплахи пред човечеството.  За измирането на пчелите и други насекоми най-голяма вина носи зависимостта от корпорациите на земеделци и политици, която подкопава правилното функциониране на екосистемите.

През лятото на миналата година, макар и с голямо закъснение, Европейския съюз забрани употребата на най-широко използваните инсектициди в света заради голямата опасност, която представляват тези химикали за пчелите.

Спазването на забраната обаче изисква активна роля на държавата по отношение на контрола, категорична намеса и строги санкции, когато се установят нарушения – задължение, с което държава, оглавявана от политици, които наричат себе си „лоши стопани“, едва ли могат да се справят успешно.

Източник: baricada.org

В категории: Избрано от редактора, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан
ЕВРОПА
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС