Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Оспорван предизборен дебат в Брюксел на водещите кандидати за председател на ЕК


Сподели:
17 Май 2019, Петък

Предизборният дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията завърши. Водещите кандидати за високия пост - на Европейската народна партия Манфред Вебер и на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс се обявиха за единна Европа срещу глобалните предизвикателства, в това число и срещу Китай и Съединените щати.

Къде е единството, щом има лидери, които искат пари от Путин, а после отиват на аудиенция при Тръмп, който иска да разбие единството на ЕС, попита Тимерманс:
„За първи път в историята имаме американски президент, който смята, че е в негов интерес Европа да бъде слаба и разделена. За нас това е опасно. Ако сме отслабени и разделени, няма да можем да отстояваме нашите ценности пред света. Затова ни трябва европейско единство“, каза Тимерманс, както и добави, че ако Европа не е единна, Путин и Тръмп ще поръчват и музиката, и съдържанието ?.

„Това, което се случва в Белия дом, не е нашият начин за правене на политика. Затова трябва да сме стриктни и ясни. Аз бих предложил на американския президент да постигнем сделка върху индустриалните стоки, но само ако прилагаме партньорството на практика. Ако искате да ни принуждавате, Европа трябва да се изправи и да отговори подобаващо“, заяви от своя страна Вебер.

Друга тема, върху която кандидатите дебатираха беше страните-данъчен рай. Кандидатът на Алианса на либералите и демократите за Европа  Маргрете Вестегер заяви, че трябва да се наложи облагане на цифровия сектор, тъй като много дружества там не пращат данъци, както и че трябва да се предвиди долна граница за ставката за корпоративния данък. Тимерманс настоя тази ставка да бъде 18 на сто.

От своя страна кандидатът на Европейска народна партия Манфред Вебер заяви, че е бил горд, когато Европейската комисия е решила да предприеме действия срещу Ирландия в тази насока.

В частта за климата кандидатът на Европейска левица Нико Куе заяви, че мултинационалните компании са виновни за 70 на сто от замърсяването и би било несправедливо да бъде облаган европейския гражданин заради мерки, свързани с опазването на планетата.

По друг въпрос - кризата с миграцията, и Тимерманс, и Вебер се обявиха за план Маршал за Африка като част от справяне с проблема. По темата за възхода на популистите Вебер заяви, че трябва да се изправим срещу тези, които искат да унищожат Европа.

Заради Брекзит в момента Обединеното кралство прилича на Игра на тронове на стероиди - трябва да върнем хората към европейския проект и да чуем тези, които имат конструктивни решения, каза още Тимерманс. /БНРv
В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите

Защо тогава бе пожертван Цветанов?


НОВИНИТЕ
Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа

Николай Банев остава в ареста Николай Банев остава в ареста

Котел обяви бедствено положение Котел обяви бедствено положение
ЕВРОПА
Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата" Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа

Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна

Местни избори в Албания все пак ще има, 12 000 полицаи ще охраняват вота Местни избори в Албания все пак ще има, 12 000 полицаи ще охраняват вота