Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Утвърдиха номинациите за награда “Варна” в областта на културата


Сподели:
10 Май 2019, Петък

Голямата награда “Варна“ в областта на културата тази година получават световноизвестният фотограф-художник Гаро Левон Кешишян и хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“

Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бяха утвърдени номинациите за награда „Варна“.

В раздел “Литература“ отличието е за Ангел Дюлгеров за постиженията му като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат. В категория “Изобразителни изкуства“ приза ще получи Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал”.

В раздел „Театър“ има три номинации. Колективната награда ще вземе екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за постановката „Драконът“. Индивидуалните отличия отиват при Веселина Михалкова за изпълнението й в премиерните постановки „Телефонът на мъртвеца“ и „Магьосническо езеро“ и при Пламен Георгиев за ролите му в „Да пееш под дъжда“ и в „Бащи, лъжи и още нещо“.

Три номинации има и в категорията „Танц“. Награда „Варна“ ще получи Ансамбълът за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна, който тази година празнува 65 години. Другите номинирани са Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, и Димитричка Кателиева за приноса й към танцовото изкуство и работата й с младите хора.

Отличието в раздел „Музика“ е за Евгения Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ „Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

Сред призьорите е и арх. Тодор Даскалов. Той е номиниран в раздел „Архитектура“ за приноса му в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.

Колективната награда в категория „Опера“ ще получи екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители в мюзикъла „Да пееш под дъжда“. Индивидуалният приз в този раздел отива при Александър Мутафчийски за режисурата му на спектакъла „Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

В категория „Кино“ победители са „4 френдс студио“ за куклената им анимация „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин“, както и Вилиана Кръстева за въвеждането на новата документална продукция „Репетиция“ по БНТ2.

В раздел “Журналистика“ награда ще получат Доно Цветков – автор на предаването „Може би ДА“ по Радио Варна, което става на 25 години, и Виолета Тончева  за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Източник: varnacouncil.bg

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джордж Фридман: 1989-1992 – глобален поврат

Георгиев, Гешев и още безобразия: вече не им пука какво ще кажат хората

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Как се преодоляват 45 години комунизъм?

Компютри и компоти. Плановете на Марияна Николова за киберсигурността

Експерти за бомбените заплахи до летища и медии: "Не става въпрос за нещо сериозно"


НОВИНИТЕ
„Любовта е лудост“ за 27-и път „Любовта е лудост“ за 27-и път

Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха Къртилият "перки" на Графа: Едни ми ръкопляскаха, други ме псуваха

Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана Ръководителката на спецпрокуратурата на Северна Македония е арестувана

Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго Ловеч отбелязва днес 142 години от Освобождението си от османско иго

Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани Всички "домашни" прасета във Варненско трябва да бъдат ликвидирани
ЕВРОПА
ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7

Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит" Уседналите българи във Великобритания ще запазят правата си след "Брекзит"

Макрон: Brexit без сделка ще направи Великобритания васал на САЩ Макрон: Brexit без сделка ще направи Великобритания васал на САЩ

Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“ Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“

Тръмп или Европа? Тръмп или Европа?