Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Отваря врати първото частно православно училище


Сподели:
09 Май 2019, Четвъртък

Патрон на началното школо в Ловеч ще са светите Седмочисленици
Голямата новина – първото за България частно православно училище ще отвори врати в Ловеч. За предстоящата 2019/2020 учебна година започва прием на първокласници и деца от полудневна подготвителна група в Частното начално училище „Св. Седмочисленици“.

Учебното заведение е под егидата на Българската православна църква, в частност на Ловчанска епархия, и започва работа с благословението на нейния архиерей Ловчанския митрополит Гавриил.

Юридическият собственик и ръководен орган е Сдружението на учителите християни от Ловеч. В него членуват по убеждения повече от 10 действащи педагози и възпитатели православни християни от града. В училището децата ще изучават всички общообразователни предмети, но преподавателите ще се стремят освен знания преди всичко да вложат и развият в тях: любов, мироглед, отговорност, съпричастност в доброто, отбягване на злото и други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на нашия православен български народ. Следобед се осигурява занималня и свободни занимания по интереси. Гарантира се оценка на индивидуалните способности и интереси и участие в различни проекти. Всичко това със съгласието, разбирането, помощта и активността на родителите. Класовете ще са по-малки (12-15 деца), като по този начин ще се даде възможност за повече внимание към всеки ученик.

Създателите на „Св. Седмочисленици“ са вдъхновени от примера и опита на подобни училища в Русия и Гърция, чиито възпитаници показват качествено различно поведение и усвояване на знания спрямо връстниците си от общите училища. Предвижда се след обсъждане с родителите избиране и изработка на униформа.

Училището разполага с тих и спокоен двор, спортна площадка и салон. За децата от отдалечените квартали ще бъде осигурен ежедневен безплатен транспорт. Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки учащ. Родителите ще участват със съфинансиране в размер от 50 лева месечно (психологически праг). Родители с ниски доходи ще бъдат освободени от такса. Недостигащите парични средства ще се осигуряват от Ловчанска света митрополия и дарители.

Създателите на частното училище канят заинтересованите родители на 9. май от 17:00 ч. до 19:00 ч. в училището на бул. „България“1 в Ловеч за да се запознаят на място с обстановката и екипа.

За контакти: г-жа Иванка Хинкова, учител 1 клас, тел. 0885 417221; о. Любомир Казашки, член на Сдружението, тел. 0888 718279; о. Михаил Ковачев, член на Сдружението, тел. 0888 286937.


Източник: voice-bg.com

В категории: Вяра, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава