Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Oткриват първото частно начално училище към БПЦ


Сподели:
08 Май 2019, Сряда

Родителите ще участват със съфинансиране от 50 лева месечно
От предстоящата 2019/2020 учебна година в Ловеч се открива частното начално училище "Св. Седмочисленици", което е първото в България под егидата на Българската православна църква, в частност към Ловчанската епархия. Училището се открива с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил, съобщават от Българската патриаршия.

Училището ще приема деца в първи клас и в полудневна подготвителна група. То ще се помещава в сградата на старата митрополия в центъра на Ловеч, която вече е ремонтирана.

Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание на заповед от 11 март 2019 г. на министъра на образованието и науката. Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч, регистрирано в съда като сдружение с нестопанска цел.

В него членуват повече от десет действащи педагози и възпитатели, които са православни християни от града. В училището децата ще изучават всички общообразователни предмети, но стремежът на училищното ръководство е освен знания, учениците да бъдат възпитавани в любов, отговорност, съпричастност в доброто и в отбягване на злото, както и в други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на православния български народ. Като избираеми предмети, съгласно предвидените по закона часове, ще се изучава - християнство - православие; изкуства (музикални инструменти, пеене и рисуване); български език; математика.

Училището разполага с интерактивна дъска и с интернет, които ще бъдат използвани при нужда и в умереност. Следобед се осигурява занималня и свободни занимания на учениците по интереси, за да развият в добра насока своя потенциал и способности. Гарантира се оценка на индивидуалните способности и интереси на учениците, и участието им в различни проекти. Това ще стане със съгласието, разбирането, помощта и с активността на родителите.

Класовете ще са по-малки - с 12-15 ученици от обичайните, като по този начин ще има възможност за повече внимание към всеки ученик. За дисциплината и реда в училището ще има ясни правила, за да се развият учениците като нравствено изградени личности. За създаването на училището от Ловчанската митрополия са използвали опита на подобни училища от Русия и Гърция. Предвижда се след обсъждане с родителите да бъде избирана и изработена униформа за учениците. Училището разполага с тих и спокоен двор, със спортна площадка и салон. За децата от отдалечените квартали ще бъде осигурен ежедневен безплатен транспорт. Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки ученик.

Родителите ще участват със съфинансиране от 50 лева месечно, а родителите с ниски доходи ще бъдат освободени от такса. Недостигащите паричните средства ще се осигуряват от Ловчанската митрополия и от дарители.


Източник: dir.bg

В категории: Новините, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Арнаудова: "Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България"

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Росен Желязков: "Oчакваме над 2 млрд. лв. от концесията на летище София"

Румяна Коларова: "Проблемът не е в размера на партийните субсидии, а и в начина на отчитане"

Проф. Кирил Топалов: "Гоце Делчев винаги ясно е заявявал, че е българин"


НОВИНИТЕ
Змии плъзнаха из парковете в столицата Змии плъзнаха из парковете в столицата

Във ВМА преглеждат безплатно за Лаймска болест Във ВМА преглеждат безплатно за Лаймска болест

САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив Два петролни танкера атакувани в Оманския залив

Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести
ЕВРОПА
ЕС: „Руски източници“ са се месили с дезинформация в европейските избори ЕС: „Руски източници“ са се месили с дезинформация в европейските избори

Радев: "Една малка България са изградили сънародниците ни в Унгария" Радев: "Една малка България са изградили сънародниците ни в Унгария"

От обещаните за възстановяване на Нотр Дам 850 млн. евро са внесени едва 9% От обещаните за възстановяване на Нотр Дам 850 млн. евро са внесени едва 9%

Зоран Заев след срещата с Меркел: "Македония няма да получи дата за преговори през това лято" Зоран Заев след срещата с Меркел: "Македония няма да получи дата за преговори през това лято"

Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония