Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Българин спечели престижната награда „Еми“ за анимация


Сподели:
08 Май 2019, Сряда

24-годишният Калоян Атанасов спечели едно от най-големите отличия за телевизионна продукция в САЩ - наградата „Еми“. Българинът бе отличен за извънредно индивидуално постижение в областта на анимацията за авторския филм „Гарван: Легендата“ в категорията „Дневна тв продукция“.

Анимацията излиза през ноември 2018 година и оттогава е събрала почти 7 милиона гледания през различни платформи. Продължителността на лентата е 20 минути, а героите са озвучени от Опра Уинфри, певеца Джон Леджънд и актрисата Лиза Коши.

„Гарван: Легендата“ разказва за група горски животни. Главният герой, озвучаван от Джон Леджънд, е пъстър песнопоен гарван, който има мисия да открие Всевишния и с нежния си глас да го убеди да прекрати ледовитата зима, която заплашва всички животни на Земята от измръзване.

Атанасов сам е нарисувал образите в анимацията. За него рисуването е хоби и страст още от ранна детска възраст. На 7 години е станал ученик на Ахмед Чаушев в Стария Пловдив, а година по-късно Калоян вече е рисувал редом с кандидат-студентите за Художествената академия.

Дни след като навършва 11 години, Калоян заминава заедно със семейството си в САЩ. През 2016 година завършва колежа по изкуства и дизайн „Ринглинг“ във Флорида, а работата му включва предимно кратки анимации и филми с виртуална реалност. Днес Кал, какъвто е творческият му псевдоним, работи в американското студио „Баобаб“.

Анимацията „Гарван: Легендата“ не е първият голям успех на талантливия българин. През 2016 година Калоян и още двама студенти изготвят дипломната си работа, като създават анимационния филм „Изпълняващ желания“. Филмът печели редица награди, сред които т. нар. студентски „Оскар“ и BAFTA за най-добър студентски филм.

Това е първата индивидуална награда на Калоян, която го отличава като дизайнер на анимационни персонажи. А ние сме сигурни, че не е последната!
Източник: http://uspelite.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава