Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Александър Манолев получи обвинение за злоупотреба с евросредства


Сподели:
26 Април 2019, Петък

Бившият зам.-министър на икономиката е освободен под гаранция срещу 100 000 лв.

Окръжната прокуратура в Благоевград обвини бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.


Те са представили документи пред няколко институции, в които декларирали неверни сведения, за да получат 391 160 лв. субсидия от европейски фонд.


Двамата са обвинени, че извършили престъплението като съучастници, съобщиха от прокуратурата. Манолев действал като подбудител и помагач, а Димитрова – като извършител и търговец, собственик на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".
От началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград двамата са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански. Към заявлението за подпомагане са приложени документи и в Заявка за плащане от 14 октомври 2015 г. и приложени към нея други документи.

Те били представени пред Държавен фонд "Земеделие", Областната дирекция "Земеделие" в Благоевград и Дирекция "Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони", Отдел РРА в Благоевград.


Неверните сведения са представени с цел фирмата на Димитрова да получи 391 160 лв. от "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".


Ана Димитрова е с мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лв., а Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лв. Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.


От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване, съобщиха от държавното обвинение.


"Документите са създадени, за да се придаде вид на един едноличен търговец, че развива туристическа дейност, но нито едно от тези обстоятелства не отговаря на истината. Създадена е документална основа за действия, които не са били извършвани", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


"Това е един доста дълъг процес, започнал още през 2013 г, когато се регистрира едноличният търговец. Един от документите е договор за наем на лозови насаждения от 9,7 дка, които Манолев е предоставил на Ана Димитрова", добави Арнаудова.


По думите й, всички доказателства сочат на категоричен извод, че действителната дейност е "задоволяване на лични нужди на Александър Манолев".


Разследващите все още не са открили дневника и регистъра за гости. "Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да потвърдят", каза Арнаудова и добави, че според доказателствата, събрани до момента, тя е била използвана само от Манолев и неговото семейство.


"Ана Димитрова съществува - тя е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев. Тя действително съществува и е влязла в тази схема. Димитрова е на 25 г.", отговори Арнаудова на въпрос коя е младата жена.


И двамата обвинени са отказали да дават обяснения. Изготвена е частична експертиза на подписи и почерк на част от документите. Голяма част от тях не са с подписа на Димитрова.


Вчера в община Сандански са постъпили справки-декларации и нито една не е подписана от Ана Димитрова. От общината твърдят, че не си спомнят кой е занесъл документите и кой е платил данъка.


Заради това прокурорите са изискали цялото видеонаблюдение, а от общината са заявили, че само едно лице отговаря за видеонаблюдението, но той ще бъде на разположение след 30 април. Малко по-късно дисковете със записи били предадени доброволно.


Още вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че разследващите не получават съдействие от община Сандански.


Манолев подаде оставка през миналата седмица, след като беше публикувано съвместно разследване на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз", според което зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, посочват двете издания.


Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.


Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна проверка за злоупотреби със средства на Европейския съюз. Същото направи и антикорупционната комисия.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан
ЕВРОПА
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС