Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Борислав Сарафов-младши придобил имот край София от сина на бизнесмен, разследван от баща му


Сподели:
25 Април 2019, Четвъртък

Инициатива “Правосъдие за всеки” е изпратила писмо до високопоставени адресати в София и в Брюксел за имотни сделки на сина на Борислав Сарафов, началник на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор.

Ето и целият текст на писмото, без редакторска намеса:

Уважаеми господин Тимерманс,

обръщаме се към Вас в качеството Ви на първи заместник-председател на Европейската комисия и комисар, пряко ангажиран с върховенството на закона в Европейския съюз.

Повече от месец в България медиите правят разкрития за представители на всички власти, придобили луксозни недвижими имоти на нереални в сравнение с пазарните цени. В този смисъл на обществото станаха известни скандални сделки на народни представители, министър и заместник-министри, лица от ръководството на КПКОНПИ, семейството на председателя на Върховния съд, председателя на Административен съд-София.

С настоящето обаче бихме искали да обърнем Вашето внимание на казуса с един висш магистрат, натоварен с особено отговорни функции относно правосъдието в Република България. Става въпрос за Директора на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов.

Без да се спираме подробно на многобройните скандали, които господин Сарафов продуцира през годините станали известни на широката общественост като обиди на магистрати, довели до завеждането на съдебни дела срещу него, прекратяването на проверка от страна на Инспектората към Висшия съдебен съвет без никакви мотиви и арогантното му поведение в професионалните среди и обществото, желаем да посочим едно обстоятелство, което досега остава укрито и буди силно съмнение в неговия интегритет по отношение на върховенството на закона е Република България.

Да, в разгара на така наречения „Апартаментгейт“ беше разкрито придобиването от двадесет и една годишния му син Боби Борислав Сарафов на два апартамента в луксозна кооперация в богатия столичен квартал „Бояна“ както и липсата на обяснение за произхода на 540 000/петстотин и четиридесет хиляди/лева, още повече, че пазарната им стойност е над 800 000/осемстотин хиляди/лева. Затова стана известно, че са предприети съответни действия по проверка от страна на прокуратурата и НАП.

Една имотна сделка обаче остава неразкрита.

От справка на Служба по вписванията – Сливница е видно, че в края на 2017 година синът на Директора на Националната следствена служба и заместник главен прокурор, придобива жилищна сграда със застроена площ над 300 кв.метра на парцел с площ около 1000 кв.метра в село Пролеша, община Божурище – близо до София. Справката, както и снимки на сградата изпращаме в прикачените файлове.

Огромното смущение в тази сделка идва обаче не от стойността й /като произходът на парите отново е невъзможен за доказване/ колкото от страните по нея.

Както споменахме, купувач е Боби Борислав Сарафов – син на Директора на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов. Продавач обаче е Емил Станимиров Жеков – син на разследвания от Борислав Сарафов в края на 90-тте години и в началото на века и осъждан бизнесмен Станимир Жеков.

Станимир Жеков е  известен с това, че, заедно с Христо Кръстев в края на 90-те години на миналия век пребива, изтезава и изнудва 17/седемнадесет/ работници във фабрика „Олинеза“ в продължение на 48/четиридесет и осем/часа. Затова в крайна сметка двамата получават условни присъди.

Възниква въпросът – какви са отношенията между осъждано лице и разследвал го магистрат/сега заместник главен прокурор/ за да се стигне след години до имотна сделка между синовете им? Пазарна случайност или поддържана дългогодишна връзка между осъждано за престъпления срещу личността лице и такова, призвано да осигурява върховенството на закона? Едва ли.

Убедени сме, че проверка на случая ще разкрие тежки зависимости между лице, признато от съда за извършило престъпления и заместник главен прокурор, ръководител на най-голямата служба, отговаряща за разследването в Република България. Не е изключено да излязат и други, неизвестни досега необясними имотни придобивки на обкръжението на Борислав Сарафов.

Ето защо се обръщаме към Вас да настоите пред компетентните български власти да извършат проверка на тази сделка, отношенията между Директора на националната следствена служба Борислав Сарафов и осъждания Станимир Жеков и нека истината бъде казана ясно с последващата отговорност.

Източник: onovini.eu

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан
ЕВРОПА
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС