Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни


Сподели:
25 Април 2019, Четвъртък

У нас вече липсва важен изотоп за диагностиката на онкоболните. Става въпрос за изотопа технеций. От специализираната онкоболница в София алармират за недостиг и на радиоактивен йод.

По тази причина Министерството на здравеопазването пренасочи пациентите към алтернативни изследвания, докато търси нова фирма, която да достави изотопа.

Въпреки че онкоболните имат уверението на институциите, че ще им бъдат осигурени ПЕТ скенер и ядрено-магнитен резонанс, трайно решение на проблема се очаква след около 3 месеца.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова отговорните институции би трябвало да предвиждат подобни ситуации и да имат полезен ход.

По нейни думи истерия сред пациентите няма. До този момент нямаме нито едно обаждане или заявка от пациент, че процесът на диагностика или въобще личният му проблем търпи някакво затруднение, което по никакъв начин не прави ситуацията по-малко притеснителна, посочи тя.

Според Александрова липсата на интерес към изотопа от страна на търговците е намаляването на цената му в обществената поръчка и допълни, че в миналото също е имало подобни случаи с други медикаменти.

"Това с намаляването на цените наистина беше въпрос на време да създаде предпоставки за подобна ситуация, защото това са си пазарни условия, с които търговците се съобразяват. Ако здравната политика в този сегмент зависи от търговци, тя все пак трябва да се съобразява и с техните интереси", обясни тя.

Относно създалата се ситуация Александрова посочи, че тя засяга няколкостотин хиляди души и някои от тях може да си потърсят правата.

Всеки човек в днешния свят има право да си търси правата, ако сметне и може да докаже, че са нарушени, заключи тя.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Здраве, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
БНБ: "Безкасовите плащания рязко нарастват"

Борисов за навеса, зайчарника и за едни женици

Фандъкова: "10 големи ремонта запушват София през лятото"

Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"


НОВИНИТЕ
Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва

Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна

Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера  Борисов Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера Борисов

Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец
ЕВРОПА
Европейските избори започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия Европейските избори започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия

Още една оставка на върха във Великобритания заради кризата с Брекзит Още една оставка на върха във Великобритания заради кризата с Брекзит

Правителството одобри споразумение с Гърция за данъчно-правните аспекти на интерконектора Правителството одобри споразумение с Гърция за данъчно-правните аспекти на интерконектора

Корнелия Нинова: "Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши" Корнелия Нинова: "Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши"

Владимир Костов: "1919-2019 - един век несуверенна Европа" Владимир Костов: "1919-2019 - един век несуверенна Европа"