Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Единодушно депутатите приеха промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари


Сподели:
25 Април 2019, Четвъртък

Една от основните цели на законопроекта е намаляване на административната тежест

БНБ, КФН и Комисията за хазарта ще имат правомощия, които ще повишат ефективността на контрола по Закона, заяви председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова

Единодушно депутатите приеха промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари на първо четене .

„За“ законопроекта гласуваха 88 народни представители, без „против“ и „въздържали се“.

Законопроектът е внесен от председателя на Вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители. Една от основните цели на законопроекта е намаляване на административната тежест.

С промените ще отпадне режима за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС.

Задължителното утвърждаване на вътрешните правила се заменя с възможността отделните органи на агенцията да извършват проверки по документи за запазване на изискванията. Друга основна цел е предприемането на ефективни, отчитащи, спецификата на национална правна система, транспониращи мерки по отношение на лицата, упражняващи адвокатска дейност.

БНБ, КФН и Комисията за хазарта ще имат правомощия, които ще повишат ефективността на контрола по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това каза народният представител от ПГ н ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова по време на дебатите по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

„Не само, че ще имат задължение да проверяват всяка една сделка, всяка една транзакция, но и при констатиране на нарушения от тяхна страна по Закона за мерките срещу изпирането на пари ще могат да налагат съответните наказания. Това значително ще повиши ефективността на контрола, ще повиши въобще контрола“, каза Менда Стоянова.

Тя обясни и другите мерки, заложени в законопроекта. „Привличам вниманието ви, защото предполагам, че когато се върнете във вашите избирателни райони ще имате въпроси в тази посока и е хубаво да знаете за какво става дума.

Това, което трябва тези задължени лица, което предстоеше те да направят в месец май, беше именно да изготвят своите правилници, чрез които за всяка отделна фирма да идентифицират рисковете и да набележат начините, по които техните служители ще го направят.

Трябваше тези правилници да бъдат изпратени до 12 май на ДАНС за одобрение. Това ние сега казваме, че няма да се случи до 12 май, че за да има ефективност и тези правилници да изпълняват своята роля, е нужно преди това ДАНС да направи и да оповести своята национална оценка за риска“, каза още Стоянова.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"

Жителите на Варна: "Има или няма щети по инфраструктурата?"

Владимир Путин е провел телефонен разговор с Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна


НОВИНИТЕ
Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва

Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна

Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера  Борисов Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера Борисов

Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец