Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!"


Сподели:
25 Април 2019, Четвъртък

Не може ние, българите, да сме белите роби на Европа, заяви водачът на червената евролиста

Пред България има два пътя - или ще живеем в този авторитарен режим, или ще въстанем с бюлетина №18. Ние ще събудим България, защото 12 години сме членове на ЕС, а сме на дъното на всички класации, изтъкна тя

На 26 май трябва да извикаме към цяла България: "Стани, стани юнанак балкански, от сън дълбок се събуди!"

С тези думи водачът на листата на БСП Елена Йончева възпламени зала №3 на НДК, където червените кандидати за Европейския парламент бяха представени пред актива на БСП-София. Пред столичните социалисти излязоха всичките 17 кандидат евродепутати от листата.

Мащабното събитие беше организирано от БСП - София и на него присъстваха над 800 членове и симпатизанти на партията.

"Пред България има два пътя - или ще живеем в този авторитарен режим и криминална система, или ще въстанем с бюлетина №18", заяви пред червения актив Елена Йончева.

"Ние ще събудим България, защото 12 години сме членове на ЕС, 12 години вървим към Европа, а сме на дъното на всички класации", заяви пред социалистите Йончева. "Ние вървим към тази Европа, в която винаги сме вярвали, на социалното достойнство, на справедливостта, на свободата. Сега ние тази Европа не я доближавамe", продължи Йончева.

"Не може ние, българите, да сме белите роби на Европа", каза тя под аплодисментите на залата. "Минаваш пред селата, а те сякаш са след война - обезлюдени и обезверени", продължи Йончева.

Елена Йончева подчерта, че социалистите ще се преборят за младежката гаранция, детска гаранция, за образователните програми „Еразъм+. "Ние ще се борим за това Европа да има силна външна политика и отбрана, защото това е важно. Важно е, защото в момента гласът на Европа не се чува“, допълни още Йончева. По думите й гласът на Европа не е чут, в резултат на което тръгват тези бежански вълни. Според нея Европа трябва да заеме своето място в световната карта.

Три неща са необходими на левицата, за да спечели, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, който говори преди Йончева.

"Левицата е силна, когато има кауза. Сега нашата кауза е промяната, а можем да я постигнем с победа. Но за целта ни е нужно: Първо, единство - в нашата партия и в нашата листа; Второ, непримиримост със статуквото, маскирано като стабилност, което всъщност е застой. Трето, ние да бъдем алтернативата, която отваря равни шансове за всеки", заяви Станишев.

"ЕС е в криза. И ние, социалистите, сме призвани да обърнем посоката, да променим статуквото. Имаме обща кауза и в България, и в Европа. В Европа десницата е готова на всичко за оставане във властта, дори на брак по сметка с националистите. У нас - ГЕРБ и националистите отдавна са в управлението.
Ще се борим срещу вскяка форма на дискриминация за България, ние сме страна със самочувствие и достойнство. Няма дя допуснем Европа на скорости, защото това искат десните - да ни изтласкат в периферията на ЕС.", заяви Станишев и призова за победата всеки да даде максимума от себе си.

Събрание откри лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който заяви: " Нова, справедлива и социална Европа е нашата цел!"

"Нашата цел е изграждане на нова справедлива и социална Европа, която поставя в центъра си нуждите и стремежите на всеки гражданин, защитава демокрацията, създава равни възможности, постига социална сигурност, гарантира устойчиво развитие и инвестира в бъдещето. Това е модерният социализъм на 21-ви век", заяви Паргов в речта си пред столичния червен актив.

"Дошло е време разделно, ако позволите да цитирам академик Антон Дончев. Дошло е време всеки да се определи дали е за "Справедливост сега" или е за запазването на днешното статукво, каза в словото си Калоян Паргов. - Борбата няма да е нито лесна, нито лека. Да си го знаем от сега".

Лидерът на БСП - София заръча на бъдещите евродепутати да не забравят, че политиката, която ще водят в Европейския парламент, трябва да е близо до проблемите и тревогите на обикновените хора. "България е сред държавите-членки с най-остро изразено социално неравенство и е изоставаща в развитието си икономика. А това трябва да се промени час по-скоро, заяви Калоян Паргов. - Нашият изборен успех ще бъде победа за всички, които искат достоен живот в България. Държава със солидарно общество в социален и справедлив Европейски съюз. Без двойни стандарти. Без две скорости".

Той заяви пред актива на БСП в София, че всички трябва да си дадат сметка за важността на изборите на 26-и май. "Те са не просто важни, те са жизнено важни! Има смисъл да се гласува на тези избори, защото имат значение не само за Европа. Те ще дадат проекция и на бъдещето управление на България, каза Калоян Паргов. - В Европейския парламент трябва да изпратим достойни българи и професионалисти. Българи, които знаят какъв е националният интерес. Българи, които могат да върнат достойнството на народа ни. Да покажат и докажат, че е равен на другите европейски народи. Ако победим на Европейските избори, това ще постави началото на промяната в България. А защо не и в София? Да променим модела, който десетилетия действа срещу интересите на хората. Това трябва да постигнем!".


Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан
ЕВРОПА
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС" "ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС