Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

ПК”Финанси и бюджет”


Сподели:
24 Април 2019, Сряда

Финансовата комисия към Общински съвет – Варна одобри отпускането на близо 1,75 млн. лева от общинския бюджет за довършителни ремонтни дейности във варненски училища и детски градини. Допълнителното финансиране се налага заради възникнали непредвидени обстоятелства по време на строително-монтажните работи, тъй като голяма част от сградите са стари и амортизирани, стана ясно на днешното заседание.

За съфинансиране на разходи по проекта „Модернизация на образователната инфраструктура“ общината ще отдели 948 127 лв., които ще бъдат вложени в ОУ „Св. Княз Борис I”, СУ „Димчо Дебелянов“ и ОУ „Константин Арабаджиев“. Други 180 253 лв. от общинския бюджет ще получи професионалната гимназия „Николай Хайтов“, която също се ремонтира по европроект.
Община Варна ще осигури допълнителни 525 510 лв. и за НУ „Васил Левски“, необходими за качествено приключване на ремонтите дейности и гарантиране на сигурна и безопасна среда за обучение на учениците. При извършване на демонтажните работи в училището са били констатирани множество дефекти, останали скрити по време на първоначалните огледи.

Допълнителни средства в размер на 95 465 лв. ще бъдат отпуснати и за новостроящата се сграда на ДГ „Карамфилче“. Необходимо е да се повиши устойчивостта на обекта, като предвидената армирана бетонова настилка се подмени със стоманобетонна с цел да се намали допълнителното слягане на терена.

Всички средства са предвидени като компенсирани промени по бюджета на Община Варна за 2019 г. във функция „Образование“.
Членовете на финансовата комисия към Общинския съвет одобриха отпускането на 370 500 лв. с ДДС от местната хазна за извършване на строително монтажни работи по изграждане на тротоарни настилки по пътя Варна – Златни пясъци
Съветниците дадоха съгласието си дейностите да бъдат възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ в качеството си на собственик на пътя, а общината да осигури необходимия финансов ресурс.

Допълнителни средства ще отпусне Община Варна за извършване на основен ремонт на стадион „Спартак“. Общинските съветници взеха решение за осигуряване на необходимите 560 753,60 лв., с които ще се дофинансира реконструкцията на една от трибуните и ще бъдат купени пластмасови седалки и спортно оборудване за залите. На днешното заседание на комисията бе съобщено, че в процеса на изпълнение на строителните работи са възникнали непредвидени дейности, което е наложило допълнителното финансиране

Оживени дебати предизвика финансовото състояние на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. В рамките на заседанието стана ясно, че общината не може да покрие всички задължения на лечебното заведение, които към момента възлизат на над 421 000 лв. Членовете на комисията изискаха от управителя на Тубдиспансера доц. д-р Христо Ганчев до заседанието на Общинския съвет да представи справка за размера на задълженията за заплати на персонала за месеците ноември и декември 2018 г. На този етап компромисен вариант е със средства от общинския бюджет да бъдат покрити дълговете на здравното заведение към НАП и Енерго-Про в размер на 147 529,74 лв. и задълженията за заплати за последните два месеца на миналата година. С държавната субсидия в размер на 93 000 лв., която здравното заведение очаква да получи, ще бъде изплатена друга част от възнагражденията. Окончателното решение с каква сума да се подпомогне Тубдиспансерът ще бъде взето на заседанието на Общинския съвет, насрочено за 24. и 25.04.2019 г.
Предстоящият ремонт на филиала на Театрално-музикалния продуцентски център също влезе в дневния ред. Реализацията на мащабния проект на стойност до 7 163 218 лева ще бъде финансирана с евросредства и кредит.

Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да поеме дългосрочен общински дълг в размер до 1 432 000 лв., осигурени от „Регионалния фонд за градско развитие“ и съфинансираща банкова институция. „Този проект е с комбинирано финансиране. За да ни бъде отпусната сумата от Брюксел, е необходимо първо да имаме одобрение от Фонда на фондовете“, обясни пред съветниците Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет“ в Община Варна, и допълни, че обслужването на дълга няма да натовари общинския бюджет. Безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ ще е в размер до 5 730 574 лв.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

Търговската война САЩ-Китай може да вкара Русия в рецесия

Пикникът, който промени Eвропа

Грийнпийс: България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

Илиян Василев: Олигарсите, които изцедиха енергетиката, виждат в „Белене“ новия си шанс

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм


НОВИНИТЕ
Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна

Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога

БНБ продава нов дълг на 26 август БНБ продава нов дълг на 26 август

Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас

Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания