Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Отчетоха първото марсотресение


Сподели:
24 Април 2019, Сряда

Американският космически сонда InSight откри първото си сеизмично събитие на Марс. На 6 април сензорите на сондата засякоха слаб тътен на 128-ия марсиански ден (Sol) на Марс от мисията

Това е първият сеизмичен сигнал, открит на повърхността на планетарно тяло, различно от Земята и нейната Луна. Учените твърдят, че източникът на това "марсотресение" може да бъде или движение в пукнатина на планетата, или от метеорит.

Сондата на НАСА InSight кацна на Червената планета през ноември миналата година. Тя цели да идентифицира множество земетресения, за да помогне за изграждането на по-ясна картина на вътрешната структура на Марс.

След това учените могат да сравнят това с вътрешните слоеве на скалите на Земята, за да научат нещо ново за различните начини на развитие на тези два свята.

Интересно е, че учените на InSight твърдят, че характерът на тътена им напомня много за типа данни, които сензорите на Аполо са събрали на лунната повърхност.

Астронавтите са инсталирали пет сеизмометъра, които измерват хиляди земетресения, докато работят на Луната между 1969 и 1977 година.

Сеизмометричната система на InSight включва френски (нискочестотни) и британски (високочестотни) сензори. Известен като сеизмичен експеримент за вътрешна структура (SEIS), този инструмент е поставен на марсианската повърхност от роботизираната ръка на сондата на 20 декември.

И двете части на системата наблюдават сигнала от 6 април, въпреки че не е възможно да се извлече повече информация, за да се направи по-окончателно изявление за вероятния източник или разстоянието от сондата до събитието.

"Вероятно е събитие с магнитуд от 1 до 2, може би в рамките на 100 км или повече. Има много несигурности по този въпрос, но изглежда като такова", коментира проф. Том Пайк, който води британската мисия за сеизмометъра.

На Земята много малко хора биха отчели земетресение от 1-ва до 2-ра степен.

Екипът проучва три други сигнала, получени само от нискочестотните сензори - на 14 март (Sol 105), 10 април (Sol 132) и 11 април (Sol 133). Въпреки това, те са дори по-малки от събитието от ден 128, а учените от InSight все още нямат увереност да ги обявят като истински сеизмични събития.

Главната мисия на сондата е в продължение на две земни години - малко повече от една марсианска година.

Като се има предвид времето, необходимо за първото откритие, може да се предположи, че InSight трябва да регистрира още десетина сеизмични сигнала в началния период на експлоатация, обясни проф. Пайк.

"Когато има един, не знаем дали е късмет, но когато видим две или три, ще имаме по-добра идея. Разбира се, ако останалите три бъдат потвърдени, тогава бихме могли да засечем доста голям брой през следващите две години", коментира ученият от Imperial College London.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
БНБ: "Безкасовите плащания рязко нарастват"

Борисов за навеса, зайчарника и за едни женици

Фандъкова: "10 големи ремонта запушват София през лятото"

Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"


НОВИНИТЕ
"Жълт код" за порои, мощни гръмотевични бури и градушки е обявен в половин България "Жълт код" за порои, мощни гръмотевични бури и градушки е обявен в половин България

Концернът British Steel обяви фалит Концернът British Steel обяви фалит

Вариант 1 беше изтеглен на втората задължителна матура Вариант 1 беше изтеглен на втората задължителна матура

Съдът постанови Deutsche Bank да предаде на Конгреса документи за финансите на Тръмп Съдът постанови Deutsche Bank да предаде на Конгреса документи за финансите на Тръмп

Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва
ЕВРОПА
Медиана: "Не може да се прогнозира гласуването - резултатите са в стохастична грешка* " Медиана: "Не може да се прогнозира гласуването - резултатите са в стохастична грешка* "

Европейските избори започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия Европейските избори започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия

Още една оставка на върха във Великобритания заради кризата с Брекзит Още една оставка на върха във Великобритания заради кризата с Брекзит

Правителството одобри споразумение с Гърция за данъчно-правните аспекти на интерконектора Правителството одобри споразумение с Гърция за данъчно-правните аспекти на интерконектора

Корнелия Нинова: "Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши" Корнелия Нинова: "Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши"