Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проф. Димитър Иванов: "30 години сме последни по стандарт в ЕС, а стандартът на политиците ни се вдига!"


Сподели:
24 Април 2019, Сряда

„Апартаментгейт” е идентификация на мизерията на политическия ни елит, подчертава икономистът

Ние не избираме отделни отбори. Трябва да изберем един компетентен и силен национален отбор за Европейския парламент, който да защитава българските национални интереси, но как ще стане това само с плюене и храчене', пита финансистът

"Не може 30 години страната ни да е на последно място в ЕС по жизнен стандарт, а стандартът на политиците и управляващите да се е вдигнал десетки пъти."

Това заяви финансистът проф. Димитър Иванов

"Апартаментгейт" за мене не е само политически, той трябва да се отрази и законодателно. Промените, които се предлагат в закона против изпирането на пари, са в противоречие с европейските директиви. Трябва да има пълна идентификация за всички видове собственост, не само за чуждата", подчерта в предаването той.

Всяка година България трябва да получава лист със собствеността на българските граждани в чужбина, 94 страни са подписали това, обясни финансистът.

На 9 май предстои среща на лидерите на ЕС в Сибиу, Румъния, но никой не знае какви позиции ще защитава България на тази среща за бъдещето на Европа, подчерта Димитър Иванов.

Професорът обърна внимание, че в предизборната кампания у нас разговорът е само вътрешнополитически, а не европейски, за разлика от други държави.

"Който се опитва да върви само по тангентата на вътрешнополитическите проблеми, той няма да бъде успешен на европейската кампания. ЕС се променя, той е разкъсан, фрагментиран. Пред днешна Европа стоят 4 фундаментални проблема. ЕС трябва да намери начин как да преориентира своята икономика, как да комбинира своите икономически цели с целите на своята европейска сигурност, как да се предпази да не стане икономически пленник на САЩ и на четвърто място – по какъв нов модел би могъл да тръгне ЕС. В другите страни вече тече такъв ожесточен дебат", каза проф. Димитър Иванов.

И продължи: "Ние не избираме отделни отбори. Трябва да изберем един компетентен и силен национален отбор за Европейския парламент, който да защитава българските национални интереси, но как ще стане това само с плюене и храчене?!''

Според финансиста рецесията чука на вратите на Европа - започнала е доста по-рано от очакваното. "Италианската икономика вече е влязла в рецесия. Там очаквайте сериозна криза, дори по-лоша от гръцката. Германия и Франция също са се насочили към рецесия", завърши по темата проф. Димитър Иванов.

Той изрази съмнение дали ще успеем да влезем в т.нар. чакалня на еврозоната. Според професора има забавяне в транспонирането на европейско законодателство, свързано с влизането в Банковия съюз, а без това се слага спирачка и на приемането в зоната на единната европейска валута.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан