Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

ВАС проверява гражданството на председателя на градския съд Алексей Трифонов


Сподели:
23 Април 2019, Вторник

Гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов вече е обект на проверка, разпоредена от Върховния административен съд (ВАС).

Това стана ясно по време на заседание на върховните съдии по делото, заведено от съдия Евгени Георгиев срещу избора на колегата му на ръководния пост, извършен от Съдийската колегия на ВСС в края на ноември миналата година, съобщи правният сайт „Лекс“.

Правосъдното министерство има срок до 21 май да предостави всички необходими документи, за да се изясни кога и как магистратът е станал български гражданин.
Проверката бе разпоредена след искане на адвоката на Георгиев – Александър Кашъмов, който се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com. В нея са представени данни, според които роденият през 1972 г. в руския град Курск Алексей Трифонов е вписан като български гражданин без правно основание.

Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

„Следователно, ако съдия Трифонов притежава руско или двойно гражданство – българско и руско, участието му в процесната процедура би било изначално опорочено“, мотивира искането си адвокат Кашъмов.

От своя страна представителят на ВСС и защитата на Трифонов поискаха проверка да не бъде разпореждана, тъй като гражданството на новоизбрания председател на СГС въобще не е изследвано преди конкурса, проведен от Съдийската колегия на съвета. ВАС обаче уважи молбата на адвоката на Евгени Георгиев, който бе единственият опонент на Трифонов в конкурса.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан