Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС


Сподели:
23 Април 2019, Вторник

Каква е посоката на външната политика на ЕС, могат ли да се сложат някакви рамки, има ли ЕС координирана външна политика. Тези въпроси постави вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция "Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ - Китай - Русия".

Това е една безкрайна тема, процесите са твърде динамични, каза тя.

Йотова припомни, че тази година се отбелязват 30 години от края на Студената война. Вицепрезидентът очерта очакванията в началото на прехода.

Разделили сме се с много очаквания, илюзии, смята Йотова. Светът също се промени много динамично, изтъкна още тя.

Вицепрезидентът припомни 11 септември, Арабската пролет, мигрантската вълна към общността. Всички постижения на обединена Европа бяха поставени на карта, заяви още Йотова.

Тя критикува бялата книга на Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Европа, наричайки го лабораторно съчинение. Документът не дал отговорите, от които се нуждаела Европа. Светът сякаш е на един остър завой, анализира още Илияна Йотова. Не се знаело как ще се вземе този завой и с каква скорост, по мнението й.

Тя прогнозира, че след евровота общността ще се раздели на тези, които искат европейският проект да продължи, и на тези, които искат да го унищожат. Европейската тема липсва в българския дебат, недоволна е Йотова.

Вицепрезидентът отново критикува лабораторните документи, които произвежда администрацията на ЕС. Бюрокрацията в Брюксел е чужда за гражданите според нея. Тя не е съгласна с мнението на тези, които твърдят, че европейският проект вече е изчерпан.
Този състав на ЕК нямаше куража да реши мигрантския проблем, по думите на Илияна Йотова. ЕС трябва да бъде посредник на мира в Близкия изток, категорична бе тя. В същото време общността свела позицията на супервайзър.

Вицепрезидентът критикува настоящото хаотично състояние на ЕС във външно политически план. Все по-затихващи са функциите на ООН, притеснена е Илияна Йотова. Тя припомни, че ЕС е основен партньор за Русия. Вицепрезидентът е разтревожена от формалното удължаване на санкциите срещу Русия.

Няма анализ какви са последиците от разрушените отношения с Русия. Тя прогнозира, че много трудно ще се намерят аргументи, с които да се прекратят санкциите. Ние не сме провинция, отсече още Илияна Йотова.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Фандъкова: "10 големи ремонта запушват София през лятото"

Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"

Жителите на Варна: "Има или няма щети по инфраструктурата?"

Владимир Путин е провел телефонен разговор с Ангела Меркел и Еманюел Макрон


НОВИНИТЕ
Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва

Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна

Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера  Борисов Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера Борисов

Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец