Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Адвокат Марковски с ексклузивен коментар за убиеца Северин и Местан


Сподели:
23 Април 2019, Вторник


Нищо не разбирам от политика и затова съм жив и здрав и не ми мерят апартаментаДелото и присъдата срещу Северин - убиецът на журналистката Виктория и казуса с книжката на Лютви Местан - това са две от темите, които бяха най-обсъждани през последните няколко дни.   Русенският съд се произнесе с присъда от 30 години лишаване от свобода за Северин.  Съдът в Кърджали трябваше да решава казуса с отнетата книжка на Лютви Местан и гаранцията му след като той катастрофира, а при инцидента почина момиченце на 6 месеца.  Своето мнение по тези две теми дава адвокат Марин Марковски.

Ето какво коментира той:

- Как ще коментирате присъдата от 30 години срещу Северин, убиецът на журналистката Виктория в Русе? Доколко такова наказание е адекватно за престъпление, извършено с особена жестокост?

- Това е максимално най-високата присъда, която позволява наказателния кодекс. Тъй като Северин е поискал съкратено съдебно следствие, съдът определя максималното наказание, което иначе би било доживот. 

- В случая се използва съкратеното съдебно производство, но доколко то е адекватно при такива брутални престъпления?

- Да, тази присъда поставя въпроса дали съкратеното съдебно следствие по всички престъпления е уместно, защото има зверски престъпления, ужасяващи блудства, брутални убийства - за тях съкратеното съдебно производство трябва да се отмени. Тосет дори и обвиняемият да признае вината си и да поиска подобна процедура, това не би трябвало да се допуска. Защото сега съдът, съгласно действащия закон, не може да го отклони. Затова и  русенският съд е направил максималното.

- Какво е мнението ви за казуса с катастрофата на Лютви Местан и факта, че днес съдът в Кърджали уважи неговата жалба и му върна шофьорската книжка?

- Докато няма влязла в сила присъда, той не е виновен, но има възможност да му бъде отнета книжката съгласно закона за движение по пътищата. Освен това има законова възможност той да бъде санкциониран с отнемане на книжката. Затова смятам, че тя е върната, без да се съобразяват с останалите възможности. Лютви Местан като е поискал книжката си, значи има намерения да шофира, но не можем да предвидим неговото поведение, то и той сам не знае какво ще направи за в бъдеще, изглежда много уплашен. Въпросът е, че връщането на книжката не е уместно.

- А ако сравните случая на Лютви Местан с други подобни?

- Искам да комвентирам казуса му - връща му се книжката, намалена му е гаранцията, в този ред на мисли искам да се опитам да споделя отношението на магистратите към една моя клиентка, която бе осъдена на три години и шест месеца за това, че е била сгазила полицай. Много съм любопитен на колко ще бъде осъден Лютви Местан за убийство по непредпазливост.

- Какви са възможностите за доказване на вината му?

- Има методика за компютърно възстановяване на катастрофата, позволява се параметрите да бъдат въведени в един компютър, който показва какво се е случило. На кадрите също може да се види колко е огъната колата, какви повреди има, по тях се определя скоростта на удара, има методи, които са абсолютно точни. Ако се използват, тогава биха могли да бъдат получени отговори на много въпроси. Но всичко това са мои прогнози за доказателства, които трябва да се съберат. Не се съмнявам, че прокуратурата ще спази закона. 

- Бихте ли защитавал Лютви Местан по едно такова дело?

​- В конкретния случай Местан едва ли ще поиска аз да го защитавам. Аз нищо не разбирам от политика и затова съм жив и здрав и не ми мерят апартамента. Но бих защитавал с удоволствие семейството на детето.


Автор: Мира Найденова
Източник: blitz.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Партия ВМРО и ВСС: две организации - една цел

Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим

Децата в Норвегия и истории като по Кафка...

Да гледаме „в по-широка перспектива” на бомбардировките в Югославия

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране

АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания


НОВИНИТЕ
Кобрата оглави ранглистата на IBF Кобрата оглави ранглистата на IBF

Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински

Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември

Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна