Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Няма сестри, специализанти, заплати, обявиха педиатрите на протест


Сподели:
19 Април 2019, Петък

От 10 години искам да съм педиатър, от 6 години съм специализант в педиатрията в София - първо ревматология, сега специализирам и друго. И за всичкото това време в болницата няма нито едно щатно място за платена специализация. Работя на друго място и специализирам тук. Напълно безплатно. А после се питаме защо няма педиатри." Това заяви млада детска лекарка, която заедно със своите колеги излезе днес на протест пред специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.
Сестрите в болницата пък работят поне на още едно място, като това е в най-добрия случай. Има и такива, които са в три, дори и в четири болници. Основните щатове за сестри в болницата не са запълнени, а графиците се правят от хора, назначени на половин или дори на една трета щат. Повечето сестри са в пенсионна или предпенсионна възраст. В отделенията лекарите с конкретната специалност също не достигат. А всичко това идва от много ниското заплащане, разказаха протестиращите.


Медиците от единствената съществуваща в момента детска специализирана болница искат достойно заплащане за труда си, отпадане на лимитите, за да могат да приемат и лекуват болните деца спокойно и изработената от тях работа да се плаща от здравната каса. Настояват и за специален статут за болницата, който да я отличава от останалите търговски дружества и да позволи по-сериозна подкрепа от държавата за педиатричните грижи.

А днес изложиха още от проблемите.

От над 50 специализанти в болницата, идващи от цяла България, само четирима са на щат. От години такива щатни бройки не са разкривани, тъй като болницата няма средства да плаща на специализантите, разказа млада лекарка, пожелала да остане анонимна. Тя лично работи на две места и всеки ден по близо 16 часа. Но тук е единственото място, където мога да видя подобни случаи, тук е единствената клиника по детска генетика например, много добри специалисти по всякакъв вид детски болести, тук мога единствено да се науча качествено, да имам нужните знания, да стана наистина специалист, допълни тя.

Така мислят и останалите специализанти, които също работят на още едно или две места, за да могат да учат с години в педиатрията, без да им се плаща.

Сестрите пък разказаха, че дори и да искат и да са навършили пенсионна възраст, не могат да си позволят да се пенсионират. Защото иначе нямало кой да запълва графиците и да работи. Внучката ми в момента също е сестра в болницата, внучките и бабите работим заедно и нищо не се е променило от времето, в които постъпвах, разказа една от протестиращите сестри. Лекарите пък отбелязаха, че работата на сестрите в болницата е много специализирана и има разлики, специфики в зависимост от отделението, в което работят. Учи се много след 4-те години в университета, полагат се сериозни усилия, а сякаш никой в държавата не ги цени, заплатата на сестрите тук е с 50-100 лева над минималната за страната, посочиха протестиращите.


"Според разпорежданията на здравното министерство 60 на сто от цената на клиничната пътека трябва да отива за възнаграждение на персонала, но при нас това няма как да стане, иначе не можем да покриваме консумативи, манипулации, изследвания. Така сумата пада сериозно и съответно и заплащането", коментира още д-р Антон Владимиров. Сега всички обещания, които дава Министерството на здравеопазването за оправяне на положението, са основно за бъдещето, за периода 2020-2022 г., аз нямам това време, допълни той. Лично си е дал срок до юни и ако не види промяна, смята да напусне. Прогнозира, че подобно ще е поведението и на много други негови колеги, като така, макар да няма решение за колективни оставки, пак ще се стигне до сериозен отлив.

"В бъдеще няма да сме тук, няма да издържим. Правихме много компромиси, но тези компромиси вече поставят на риск пациентите, а това е компромис, който няма да направим", заяви и негова колежка.

Да подкрепят лекарите, бяха дошли и родители на деца, дългогодишни пациенти на болницата. "Не разбирам от политика или от клинични пътеки, но разбирам от човешка доброта. В тази болница я видях", заяви Йордан Георгиев, баща на болно дете, пациент на педиатрията.

Вчера работещи в педиатрията се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев. Макар да срещнаха разбиране и обещания, че част от исканията им ще бъдат изпълнени, те не отмениха протестите си. И обясниха, че за момента не са склонни да разчитат само на обещания, а искат да видят гаранции, че положението ще бъде променено. И посочиха, че повечето му обещания са за бъдещето, евентуално след около две години, когато се очаква да е готова новата национална детска болница. "Имаме сериозните опасения, че България ще дочака бъдещата педиатрия, без да има и сега съществуващата", коментираха медиците.

А обещанията за евентуални промени след май посрещнаха с недоверие.

Затова продължават и протестите. Като за 10 май планират и да затворят движението по булеварда пред болницата, ако не получат ясни гаранции за промени.


Източник: dnevnik

В категории: Държавна власт, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан
ЕВРОПА
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС