Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Пловдивчани: "Нашият "Нотр Дам" умира!"


Сподели:
19 Април 2019, Петък

Вековно училище в Пловдив, което е паметник на културата, се руши и ако не се вземат спешни мерки, има опасност от инциденти.

Експертите вече са дали предписание за спешно укрепване и реставрация на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", но реакция няма.От нейното построяване преди 170 години ремонт не е правен. Група родители започват битка за ремонта на сградата и нейното запазване.

Гимназията е открита през 1850 г. Позната е на възрастните пловдивчани като Първа мъжка гимназия, а в по-нови времена като училище "Димитър Благоев". Днес под покрива на сградата се намира и основно училище "Княз Александър I". Преди близо 35 години училището е обявено за национален паметник на културата. Пръв главен учител на гимназията е бил Найден Геров. В класните стаи уроци са преподавали Йоаким Груев, Петко Каравелов, Петко Славейков и Златю Бояджиев.

Своето образование в гимназията получават и много от духовните водачи на нацията, като Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков. В това училище Васил Левски замисля създаването на революционната организация. Директорката на Хуманитарната гимназия отказа да застане пред камера. Тя има свое виждане за това как ще бъде решен проблемът. "Говорим за светиня, исторически паметник от национално значение", подчерта директорът на училище "Княз Александър I" Анета Вълева.

По думите ѝ вътре сградата се поддържа с усилията на двете училища, но ремонт отвън не е във възможностите нито на едното, нито на другото училище. Бюджетът стига за текущи ремонти, отбеляза Вълева. Родителите на децата, които учат в сградата, са притеснени и се опасяват от инциденти. Те настояват да се отпуснат средства за ремонт. "В крайна сметка ние трябва да си пазим националните светини. "Нотр Дам" изгоря, но събраха милиард. Ние толкова ли не можем да кажем - това е нашият "Нотр Дам", за който се борим и искаме да се случи нещо", каза Георги Присадов, родител.

Според кмета на район "Централен" тази година е предвидено при възможност община Пловдив да задели средства, за да се стартира проект за възстановяване на сградата. Без да има проект, съгласуван с НИНКН, няма как да стартираме строително-ремонтни дейности", уточни той.


Източник: plovdiv24.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Скандалът увеличи подкрепата за партията на Курц

Кан удари шамар на Холивуд: "Златната палма е в ръцете на Ален Делон "

Нинова: "Само БСП е побеждавала ГЕРБ и може пак да го направи"

За Ботьо Ботев е лудост Зайков все още да е в Костенец

Валери Симеонов: Превратно тълкувани европейски директиви съсипват българския бизнес

Преговорите за Брекзит са пред провал, може да има втори референдум


НОВИНИТЕ
Конкурсът "Обичам те море" с голям успех Конкурсът "Обичам те море" с голям успех

Гърция драстично намали ДДС-то за някои стоки и услуги Гърция драстично намали ДДС-то за някои стоки и услуги

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

В "Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне В "Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне

САЩ проведоха военни маневри в Арабско море САЩ проведоха военни маневри в Арабско море