Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Поредното изпиране на Пеевски


Сподели:
19 Април 2019, Петък


Месец преди европейските избори у нас е в ход поредното изпиране на публичния образ на онзи, чието име нито управляващите, нито опозицията назовават, а инициалите му понякога присъстват в разни тефтерчета я като ДП, я като 10.


Това изпиране показва ясно на обществото, че максимата на властимащите, без значение от партийната им принадлежност, станала известна като „няма кой да ме накаже“, изобщо не върви в посока промяна.

Нещо повече: тази максима изглежда, че не се налага от отделни овластени фигури, а служи като демонстрация на сила от цяла партия. Партия, която отказва да спазва минимално приличие, разчитайки на факта, че наистина няма кой да ги накаже. Наказващ пък липсва, защото институциите в България са онези, които изпълняват удобната роля на чистачи.

Да те изберат за евродепутат

Точно преди пет години неуспелият шеф на ДАНС, бивш зам-министър, още по-бивш следовател и настоящ народен представител от ДПС – Делян Пеевски, се кандидатира и спечели място в Европейския парламент. В нощта след изборите той отказа поста и остана като безценно присъствие в родната политика. Година преди тези събития номинацията на медийния магнат за шеф на контраразузнаването буквално взриви страната и предизвика масови протести, продължили до самия край на коалиционния кабинет на БСП и ДПС.

След това постепено депутатът изсветли огромния си бизнес, който процъфтява и при управлението на ГЕРБ. Стигна се до там, че Борисов сам анонсира оттеглянето му от политиката в София – нещо, което така и не се случи. Нищо не произтече и от онези обещания на Борисов, че „спира всички обществени поръчки на Пеевски“.

После Пеевски отново стана депутат от ДПС. В настоящия мандат той е посетил парламента само веднъж - да се закълне като народен поредставител. Т.е. за да получи необходимия имунитет срещу наказателно преследване, което и без друго никой не смее да започне срещу него. Въпреки че не стъпва на работа обаче, той получава депутатската си заплата. А нито неговата, нито някоя от другите партии в парламента се е възмутила от това.

Отново същия сценарий

Днес, през 2019 година, неуспелият шеф на ДАНС събира най-много номинации за евродепутат от областните структури на ДПС. Не е важно дали Делян Пеевски ще влезе отново в листата на движението, не е важно и дали ще бъде избран отново. Важна е демонстрацията.

А тя е демонстрация на сила. Демонстрация, насочена към онази част от народа, който иска някаква, макар и минимална, порядъчност в политиката.

С лавината от организирани номинации на Пеевски ДПС показва, че никога не са им били важни усилията за нормално функциониране на институциите. Защото винаги, през парадния вход, в тях ще влиза... Пеевски. И ще влиза законно избран. И така ДПС ще казва: ние ще правим каквото поискаме, защото ние диктуваме правилата.

Което наистина е така. Движението за права и свободи осигурява съществуването на правителството с присъствието си в парламента. Т.нар. мнозинство в Народното събрание пък приема всяко хрумване на Делян Пеевски (който дори не внася законопроектите си сам) я за медиен закон, я за поправки в закона, регулиращ казуса "КТБ". На този фон прокуратурата вече 10 години успява да не забележи собственото си постановление, свързващо медийната империя на Пеевски с вече рухналата финансова империя КТБ.

Когато няма последствия

Разбира се, от това не следва нищо. Както нищо не следва и от факта, че преди повече от година главният прокурор разпореди проверка за произхода на средствата, с които заможните българи са придобили имоти над 500 000 лева. Пеевски изобщо не влезе в обхвата на тази проверка, въпреки че по това време бе умножил състоянието си над 4000 пъти за 2 години, според собствените му декларации.

Така мултимилионерът, издадел и бизнесмен запазва формално бляскаво чист институционален образ и получава правото да се окъпе в партийната любов и да препере собствената си значимост през суверена. За пореден път.

И после да бъде медийният (и законодателен) крепител на правителството (което и да е то). Разбира се, може да се превърне и в представител на българската държава в европейския парламент.

Където и да е обаче, той ще представлява онази прослойка, която твърди, че нито ще се обяснява, нито има кой да я накаже. За да се случи това, като беквокали на партийната воля на ДПС, се проявяват всички институции в държавата. Суверенът, който по правило става много важен за партиите покрай избори, пък се явява само статист в тази игра. За пореден път.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
БНБ: "Безкасовите плащания рязко нарастват"

Борисов за навеса, зайчарника и за едни женици

Фандъкова: "10 големи ремонта запушват София през лятото"

Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"


НОВИНИТЕ
"Жълт код" за порои, мощни гръмотевични бури и градушки е обявен в половин България "Жълт код" за порои, мощни гръмотевични бури и градушки е обявен в половин България

Концернът British Steel обяви фалит Концернът British Steel обяви фалит

Вариант 1 беше изтеглен на втората задължителна матура Вариант 1 беше изтеглен на втората задължителна матура

Съдът постанови Deutsche Bank да предаде на Конгреса документи за финансите на Тръмп Съдът постанови Deutsche Bank да предаде на Конгреса документи за финансите на Тръмп

Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва
ЕВРОПА
Медиана: "Не може да се прогнозира гласуването - резултатите са в стохастична грешка* " Медиана: "Не може да се прогнозира гласуването - резултатите са в стохастична грешка* "

Европейските избори започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия Европейските избори започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия

Още една оставка на върха във Великобритания заради кризата с Брекзит Още една оставка на върха във Великобритания заради кризата с Брекзит

Правителството одобри споразумение с Гърция за данъчно-правните аспекти на интерконектора Правителството одобри споразумение с Гърция за данъчно-правните аспекти на интерконектора

Корнелия Нинова: "Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши" Корнелия Нинова: "Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши"