Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Солаковият хан където са живели Ботев и Левски се руши


Сподели:
18 Април 2019, Четвъртък


“Солаковия хан в Букурещ. Тук, в този хан се е намирала онази мелница, в която са живели през 1869г Ботев и Левски, когато Ботев пише, че приятелят му Левски има чуден характер и все е весел, все пее, въпреки студа, глада и мзиерията.


Тук , в този хан е била и печатницата на Любен Каравелов, който е издавал вестницте Свобода и Независимост. Жалко е да се види как сградата е оставена да се руши от наследниците на Солаков, от румънската и българската държава” – пише Даниела Горчева, журналист и издател на списание  в Холандия.

“Става дума за частен имот, но България би могла да подкрепи реставрацията, защото сградата е свързана с българската история, а и Румъния би могла да подкрепи възстановяването, тъй като става дума за архитектурен паметник. Не знам и дали българските правителства просто не правят нищо от незнание и невежество, освен и от обичайното безхаберие” – допълва Горчева.

“Беше много, много тъжен този ден в Букурещ, валеше като из ведро, а добрият професор Лука Велчов ни водеше с Александру и 15-годишния му син Антим (приятели румънци) по българските следи. И целият порой от небето и течащите в краката ни вади като реки символично се сля с пороя от престъпно безхаберие на Живков и Чаушеску и цялата пасмина по комунистическо време, порой, отнесъл българското училище, българския театър с въртяща се сцена и два киносалона (днес на това място има бензиностанция), къщите, в които са живели Каравелов, Раковски, Ботев и където са се помещавали редакциите на българските вестници…

Да, в случая румънците не са виновни.Обясниха ми, че според закона в Румъния, фасадата трябва да бъде възстановена, а наследниците не искат, защото ще им струва около 3 милиона евро. И са оставили сградата да падне, за да може после да продадат мястото или да построят на нейно място я хотел, я нещо друго” – обяснява Даниела.

Грижата за българските културно-исторически паметници се финансира от бюджета с правителствени програми за българите, живеещи извън Република България, както е записано в съответния Закон. Член 24 от Закон за българите, живеещи извън Република България постановява, че правителствените програми се разработват от съответните министерства, съгласуват се с Националния съвет (на българите в чужбина) и се одобряват от Министерския съвет. Тези програми са със срок от една до пет години и имат за цел “създаване на благоприятни условия за българите, живеещи извън Република България, в сферата на науката, културата, образованието и здравеопазването”. Програмата може да обхваща и мероприятия, свързани с “опазването на обекти в чужбина, съставляващи част от българското културно-историческо наследство”.

Национален съвет за българите в чужбина обаче няма. За кратко имаше ресорен министър – Божидар Димитров, в крайна сметка изгонен заради агентурната си принадлежност към пасмината по комунистическо време (без никакви кавички и условности). Сега не е ясно кое министерство трябва да полага грижи за културно-историческото наследство в чужбина – културното или финансовото? Ясно е обаче, че има реален риск тази реликва, която е само на 70 км от Русе да изчезне преди институциите да се разберат помежду си дали и как могат да я спасят.

Но дори да се разберат, то в тази криза за кое по-напред? За Ботев ли, за Левски ли, за Каравелов ли… или за чудодейните свети мощи на ченгето Божидар Димитров?




Източник: bivol.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:





Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"

Жителите на Варна: "Има или няма щети по инфраструктурата?"

Владимир Путин е провел телефонен разговор с Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Финансовата схема на Сорос и Истанбулската конвенция. Връзката е очевидна


НОВИНИТЕ
Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва

Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна

Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера  Борисов Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера Борисов

Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец