Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Полша и САЩ са близо до сделка за изграждане на "Форт Тръмп"


Сподели:
17 Април 2019, Сряда


Полша се доближава до споразумение със САЩ за създаване на американска военна база в бившия комунистически блок, според хора, запознати с въпроса - аванпост, който поляците виждат като възпиращ фактор за руската агресия и че Кремъл вероятно ще обмисли провокация, съобщава "Блумбърг".
Ако бъде постигната сделка, президентът Доналд Тръмп обмисля пътуване до Полша през есента, отчасти за да отбележи споразумението.

Не е ясно обаче дали той напълно подкрепя идеята, дори и след като през септемврийската среща с полския президент Андржей Дуда, Тръмп обясни, че САЩ гледат "много сериозно" на създаването на база.

Дуда, който се пошегува, че може да бъде наречен "Форт Тръмп", остава ангажиран да допринесе за изграждането с 2 млрд. долара.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки планира да посети Вашингтон тази седмица, за да обсъди предложението със съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън, но пътуването му е отложено, според двама души, запознати с въпроса.

Вместо това пътува до Чикаго и Ню Йорк.

Тръмп често критикува съюзниците на НАТО за това, че не харчат достатъчно за собствената си защита, и смята да изисква от страните, които приемат американските сили, да платят пълната цена на базите, както и 50-процентна премия за привилегията.

Но американският президент има афинитет към Полша, член на НАТО, чието правителство многократно се сблъсква с лидерите на ЕС Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона. Дуда използва антимигрантска и националистическа реторика в стила на Тръмп.

Тръмп спря във Варшава през юли 2017 г., за да изнесе реч, преди да присъства на срещата на върха на Г20 в Хамбург.

Сега планът се разглежда в така наречения междуведомствен процес, воден от министерството на отбраната с помощта на Болтън, съветник по националната сигурност.

"Съединените щати и Полша участват в продължаващи дискусии за статута на силите и ние нямаме какво да обявим към момента", обяснява Гарет Маркиз, говорител на Съвета за национална сигурност.

Говорител на Дуда заяви, че преговорите напредват, но отказа да коментира подробности.

САЩ разполага ротационно с 4000 войници във и извън Полша. Вместо веднага да започне изграждането на база, това споразумение би могло да бъде подсилено, според човек, запознат с намеренията на Белия дом. Служители от Полша и САЩ сега не искат базата да се казва "Форт Тръмп", според лице, запознато с дискусиите.

Всички, с които разговаря "Блумбърг" пожелаха да не бъдат идентифицирани, защото въпросът засяга националната сигурност.

Лице, запознато с въпроса, описва нерешените въпроси като технически, като например колко още американски войски ще бъдат изпратени в Полша, къде точно ще бъдат разположени и каквото оборудване ще имат със себе си.

Полските лидери са нетърпеливи да увеличат присъствието на САЩ в тяхната страна и поискаха от американските служители постоянното разполагане на пълно окомплектована армейска бригада.

Подобно на много източноевропейски държави, поляците са по-предпазливи към руските териториални стремежи, след като Кремъл анексира Крим от съседна Украйна през 2014 г.

След епизода с Крим, САЩ и съюзниците в НАТО установиха постоянна, но колеблива ротация на войски в Полша. Поляците настояват за постоянен, по-скъп план, включително и за щаб.

Полски служители повдигнаха въпроса, когато вицепрезидентът Майк Пенс посети страната през февруари, според лице, запознато с преговорите.

Идеята за постоянни американски войски в Полша може да доведе до опозиция от европейски съюзници, обезпокоени от завой на страната към автокрация, включително преустройство на съдебната система, което според критиците би подчинило съдилищата на политиците.

Критици в САЩ заявяват, че постоянното разполагане на американските сили в Полша ще бъде пречка за допълнителни разходи за отбрана от страна на НАТО.

Полша твърди, че вече отговаря на целта на НАТО да харчи 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Борисов за навеса, зайчарника и за едни женици

Фандъкова: "10 големи ремонта запушват София през лятото"

Нека кажем истината. Кой създаде българската азбука? Велик е Цар Борис I ! Велик, велик, велик!

БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС срещу Сотир Цацаров за неговото отстраняване!

ООН анализира: "Рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам"

Жителите на Варна: "Има или няма щети по инфраструктурата?"


НОВИНИТЕ
Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва Авария блокира над 1000 души в метрото на Москва

Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна Училище с разширено изучаване на български език създават в Украйна

Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера  Борисов Днес посрещаме гръцкия премиер Ципрас, за да стартираме интерконектора с Гърция заяви премиера Борисов

Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал Граждани възмутени от спешни медици, отказали помощ на пострадал

12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец 12-ти ден без следа от издирвания Стоян Зайков в Костенец