Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Одобриха ПУП за пробива на ул. “Ал. Рачински” във Варна


Сподели:
16 Април 2019, Вторник

Поредна стъпка към изграждането на пробива на ул. „Ал. Рачински“ беше направена на днешното заседание на комисията по архитектура към Общински съвет – Варна.

Съветниците одобриха ПУП-ПРЗ на обект: “Реконструкция на ул. “Ал. Рачински”, в участъка между бул. „Съборни” и ул. „Ген Колев”.

Планът за разширение на улицата съществува от 80-те години на миналия век, но заради съдебни дела той не е реализиран. В проектното трасе попада и сграда паметник на културата, която предстои да бъде преместена, стана ясно на днешното заседание.

„Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде преместването на паметника. В Берлин има подобен случай, в който стара сграда, качена върху релса, е била изместена с около 150 метра от предходното й място. При нас обектът е в много тежко физическо състояние. Затова смятам, че сградата трябва да бъде изградена наново, като в новия строеж бъдат вградени елементи от стария“, каза след заседанието главният архитект на Варна Виктор Бузев. По думите му преместването на сградата ще е предизвикателство и за гилдията, тъй като в България това не се е случвало до момента. „Можем да покажем добро отношение към паметниците на културата, запазвайки ги, било то и с преизграждането им. Когато сградата е била строена, не е отговаряла на сегашните нормативи, един от които е за земетръс. Чрез преизграждането й този проблем ще може да бъде решен“, допълни главният архитект на Варна.

Усилията на администрацията са насочени към придобиването на цялата собственост на сградата, тъй като сега тя е смесена – общинска и частна. „Когато това се случи, заедно ще можем да решим нейната бъдеща функция. Там може да бъде преместен музеят на кметовете на Варна. В тази сграда и в квартала около нея са живели голяма част от кметовете, оставили трайна следа в развитието на града“, коментира арх. Бузев.

Пробивът на ул. „Ал. Рачински“ ще бъде с две платна с по две ленти със зелена разделителна линия по средата. Предстои отчуждаването на четири имота, върху които са изградени шест сгради.

Общинските съветници одобриха и проекта за ПУП-ПРЗ на Аспарухов парк – важна стъпка от стартирането на проекта през 1997 г.

Съгласно Закона за устройство на територията позволената плътност на застрояване е 1%, т.е. в 1 дка може да има 10 кв. метра застроена площ. „Това са елементи, които всеки един парк трябва да има: тоалетни, място за стопанисване на техниката, обработваща зелените площи и т.н. При тези квадратни метри за никакво друго строителство не може да става дума“, увери арх. Бузев.

На днешното заседание беше дадена зелена светлина и за изработването на Подробен устройствен план – Парцеларен план за обект: „Морска част за дострояване на буна „Минерален басейн“ в акваторията на Черно море при к.к. Св. Св. Константин и Елена. Предвижда се в бъдеще да бъдат изградени брегозащитни съоръжения, които ще прекъснат абразията на морския бряг и ще осигурят по-спокойни води.


Източник: varnacouncil.bg


Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия

"Това сега за какво го уча?" Неизбежни ли са частните уроци и децата извън училище

Три минути:"И проблемът в радиото стигна до “Костов е виновен”

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"

ВМРО скочи: "Турция краде хиляди работни места и милиарди от София"

Арогантният език на политиците неизбежно опростачва обществото


НОВИНИТЕ
Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Оспорвани избори в Израел Оспорвани избори в Израел

Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли Молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 26% през юли

Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон Семейството от Борован, в чиято къща се вряза тир, ще живее във фургон

Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава Владимир Путин заяви, че счита Израел за рускоезична държава
ЕВРОПА
Италианските власти:  "Разбихме най-голямата пиратска стрийминг телевизионна мрежа" Италианските власти: "Разбихме най-голямата пиратска стрийминг телевизионна мрежа"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Гутериш откри 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев ще говори във вторник Гутериш откри 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев ще говори във вторник

Срещата Юнкер - Борис Джонсън завърши без резултат и затвърди хаоса около Брекзит Срещата Юнкер - Борис Джонсън завърши без резултат и затвърди хаоса около Брекзит

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране