Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Ансамбъл „Пирин“ спечели първо място на фестивал в Испания


Сподели:
08 Април 2019, Понеделник


Благоевградският ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ се завърна с престижна награда от Световния фолклорен фестивал "Майорка", който се проведе  на Балеарските острови, Испания. На вчерашното Първо издание на „Световен фолклорен фестивал Майорка“ Ансамбъл „Пирин“ се представи отлично и спечели първото място.


Танцьори и певци подготвиха специален репертоар, който включваше народна култура от почти всички фолклорни области на България и така разкриха богатството на българския фолклор. Със своята програма ансамбълът изправи публиката на крака.

Организатор на едноседмичното събитие, което се провежда за първи път, е световната федерация FIDAF, а в конкурсната му програма участваха 15 професионални ансамбли от четири континента. Сред участниците имаше представители от Бразилия, Русия, Турция, Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Индия, Колумбия.

Ансамбъл „Пирин“ получава покана за участие във фестивала, благодарение на високото художествено и изпълнителско ниво, на което се изявява. Голямата награда е поредното световно признание за ансамбъла, който отбелязва и 65-годишен юбилей.

Ансамбъл „Пирин“ е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Носител е на десетки международни награди, между които ярко се открояват  „Златната плоча”  в град Нешвил 1982 г.  и „Грами”  за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие през 1990. В своята над 60-годишна история ансамбълът е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели не само у нас, а и в над 60 страни по света в едни от най-големите градове и световноизвестни сцени.


Източник: uspelite.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Как без да има право на глас Данаил Кирилов се оказа най-силният глас в полза на Гешев

Бюджетните преговори задълбочиха разделението между Изтока и Запада в ЕС

КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма


НОВИНИТЕ
Нов протест срещу Иван Гешев Нов протест срещу Иван Гешев

Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски Ден на отворените врати на много места в страната за празника на Сухопътни войски

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро Щетите от наводнението във Венеция възлизат на 1 млрд. евро

Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна