Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Извънредна сесия на Общински съвет-Варна за Очна болница


Сподели:
08 Април 2019, Понеделник


Димитър Карбов: „Ликвидираме общинското здравеопазване и като дадем и Очна болница, и АГ-болница на Медицинския университет, го превръщаме в една медицинска олигархия


С минута мълчание започна 38-то заседание на Общински съвет – Варна, в памет на общинския съветник инж. Кирил Георгиев, който почина в края на януари след тежко заболяване.

Клетва, като общински съветник положи  Любомир Роев.  Той влиза от листата на местната коалиция „Реформатори и патриоти“. 

Роев ще бъде член на комисиите „Собственост и стопанство“, „Благоустройство и комунални дейности“ и „Архитектура, строителство, организация и развитие на територията на общината и населените места“.

Извънредната сесия бе свикана, заради подадената оставка на Управителя на Очна болница д-р Руслан Тошев.

Допълнително в дневния ред бе включена и точка, касаеща освобождаването от отговорност на контрольора на дружеството Николай Недялков.

Григор Григоров постави на обсъждане и преструктурирането на болницата и нейното прехвърляне на Медицински университет-Варна. Предложението му не влезе в дневния ред, но стана повод за доста изказвания в залата.

Ивайло Митковски подчерта, че оставката на д-р Тошев води към едното от две решения:

Ивайло Митковски:

„Готова ли е Община Варна да издържа Очна болница или Община Варна е готова да предостави Очна болница на Медицински университет-Варна.”

За първи път на заседание на Общинския съвет се вмъкна и реплика за АГ-болница
„Пак действаме, като пожарна команда.Трябваше ли целият екип да си подаде оставката, за да реагираме. Същото е и за АГ-болница.”, завърши съветникът от ДСБ.

Янко Станев:

„В исторически план в изказването имаше неточности. СДС никога не е бил без визия за общинското здравеопазване. Не съм съгласен и за политическото кадруване. Когато д-р Тошев беше избран, той беше член на ГЕРБ, а председател на комисията по здравеопазване беше д-р Клисарова от БСП. Според мен при този модел на финансиране на болниците и двете болници трябва да преминат към Медицински университет.”

Смут в залата настана, когато общинският съветник от НФСБ Карбов застана на микрофона.
„Д-р Тошев е последният мохикан. Той хвърли оставката си под натиск. Всички добре знаят, че интересът не е здравето на нашите съграждани, а един терен от пет декара на това прекрасно място. За това става дума. И тъй като болницата не може да се приватизира и затова да я прехвърлим към Медицинския университет. И какво става? Ликвидираме общинското здравеопазване и като му дадем и Очна болница, и АГ-болница и превръщаме Медицинския университет в една медицинска олигархия. Затова казвам, че д-р Тошев е последният мохикан. Неговата наследничка на изслушването съвсем ясно каза, че вижда развитието на болницата в интегрирането й към Медицински университет. С днешното решение ние погребваме Очна болница.”

Последваха репликите на общинските съветници Григоров и Митковски.

Григор Григоров: 

„Тежка е манипулацията на г-н Карбов. Ние не говорим за никакъв парцел, а за сградата. Парцелът може да си остане общински. А Медицинският университет е доказано управляван много добре.”

Ивайло Митковски:

„Учуден съм и съм ужасен от нещата, които каза г-н Карбов. До къде може да стигне мисленето ни. Декари, имоти, тераси...Тази болница ще си остане Очна болница!”

На тези думи Карбов отговори:

„Аз не съм доктор, а пациент и общественик. Не ми давайте за пример Терапията, където се регистрират по двама човека на едно легло. Това ли е примерът, по който трябва да се водим и да се предадем без бой? Влязохте в един отбор СДС и БСП. Можем на есен да видим и ректора на МУ, като кандидат за кмет.”

Тук остро реагира Марица Гърдева:

„Ето така се раждат фалшивите новини.”

След като емоциите се успокоиха, Общинския съвет взе три решения.
Освободи д-р Руслан Тошев, като Управител на Специализирана болница по очни болести за активно лечение във Варна.

Избра проф. д-р Христина Групчева да изпълнява временно длъжността управител.
Общинският съвет освободи и контрольора на лечебното заведение Николай Недялков.

Преди да закрие заседанието, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов обяви, че ще насрочи заседание на ПК „Здравеопазване“, на което да стартира дебат за бъдещето на Очна болница.


Източник: vlastta.com


Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Атанас Атанасов: КОНПИ е един спънат кон

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Ще ни трябва “Комисия за противодействие на Комисията за противодействие на корупцията”

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите

Защо тогава бе пожертван Цветанов?


НОВИНИТЕ
Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада! Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа

Николай Банев остава в ареста Николай Банев остава в ареста

Котел обяви бедствено положение Котел обяви бедствено положение
ЕВРОПА
Тереза Мей се оттегля от премиерския пост Тереза Мей се оттегля от премиерския пост

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата" Бъдещето на Брекзит - отлагането е поражение или "да погледнем реално на нещата"

Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа Избраха хърватка за генерален секретар на Съвета на Европа

Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна