Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Увеличават се психично болните във Варна


Сподели:
04 Април 2019, Четвъртък

Проф. д-р Христо Кожухаров: Един от най-големите ни страхове е да не полудеем

Българинът като цяло се е научил да се обръща за съвет към психолога в търсене на здравословен начин за справяне с даден проблем – без хапчета и влияещи на психиката химически субстанции. Това каза навръх Деня на психичното здраве в България проф. д-р Христо Кожухаров, шеф на психиатричната клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ и ръководител на катедра „Психиатрия и медицинска психология“ в МУ – Варна, в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов.

Проблемът според него обаче е, че нещата в професията не са напълно регулирани. „Всеки може да напише на табела, че е специализирал в Европа или САЩ и никога да не е виждал болен човек, а само да е чел теория. Това е голям проблем“, отбелязва той, заявявайки, че големият проблем на студентите, които искат след това да се занимават с медицинска психология, е, че те нямат практически знания и имат страхове от засегнатите. Като добър вариант професорът посочва практики в Германия и Швейцария, където психологът работи заедно с психиатър и така се чувства по-спокоен.

„В началото, баща ми също беше лекар и той ми бе моделът, мислех, че пациентът идва в кабинета болен и излиза здрав, образно казано. Практиката обаче ме сблъска точно с обратното. Пациентът наистина идва болен, но не си тръгва здрав. Ако е болен, той е с хронично повтарящо се заболяване, ако е клиент с проблем, той се научава как да се справи с един проблем, но след това се появява друг проблем, след него трети… Т.е., цялата тази идеалистична моя представа как хармонизирам нещата и човекът излиза от кабинета напълно готов за живота на практика не е така. Не можеш да подготвиш човека за всичко. Може да го научиш да лови риба, а не да му дадеш рибата готова сготвена“, разкрива детайли от практиката си проф. Кожухаров, като подчертава, че това всъщност не е разочароващо за него, а мотивиращо.

В по-голямата си част според професора българинът демонстрира негативно отношение към хората с психични проблеми. Изключенията са свързани с хора, които имат някой засегнат познат. „Ние не възприемаме различния, имаме тези страхове и ги проектираме навън. Един от най-големите ни страхове е да не полудеем. Всеки с такава диагноза наричаме различен, стоим далеч от него, не го докосваме, той е изолиран някъде, за да не се заразим. Уви, ако проблемът съществува, то той е в нас и не може да го премахнем“, казва проф. Кожухаров.

По думите му броят на психично болните се увеличава, особено през лятото, когато има изключително голям бум и на проблеми, свързани с алкохол и наркотици. В професията има сериозен превес на жени и когато пациент желае да бъде лекуван от мъж, е трудно да бъде намерен такъв.  А що се отнася до пациента, макар и добре лекуван, развитието му зависи от неговата воля и съзнание, отбелязва професорът, уточнявайки, че капацитетът на психиатричната клиника е постоянно запълнен.


Източник: chernomore.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве, ПСИХОЛОГИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Безразсъден план": кого засяга краят на свободното движение след Брекзит без сделка

Търговската война САЩ-Китай може да вкара Русия в рецесия

Пикникът, който промени Eвропа

Грийнпийс: България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

Илиян Василев: Олигарсите, които изцедиха енергетиката, виждат в „Белене“ новия си шанс

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм


НОВИНИТЕ
Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна Световният фестивал на анимационния филм ще се проведе отново във Варна

Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога Почитаме Св. пророк Самуил, измоления от Бога

БНБ продава нов дълг на 26 август БНБ продава нов дълг на 26 август

Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас

Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания