Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Краят на една ера: "Форд" затваря 3 свои завода в Русия


Сподели:
01 Април 2019, Понеделник

Когато голям американски бранд се появи в новините в Русия, това винаги носи голям символ, особено за това какви са времената.

Когато Михаил Горбачов се появи в реклама на „Пица Хът“ през 1997 г., това означаваше едно нещо. Когато руските власти атакуваха „Макдоналдс“, затваряйки няколко ресторанта, привидно заради опасения за здравето през 2014 г., това означаваше друго нещо.

Ситуацията през 2019 г. е различна, а темата днес е свързана с "Форд". Компанията на 26 март заяви, че до края на годината ще затвори 3 фабрики в Русия. С това ще бъде прекратено производството на марката в страна, в която продажбите постепенно падат – от близо 190 хиляди автомобила през 2008 г., през малко над 130 хиляди през 2012 г. до 53 хиляди през 2018 г.

Днес въпросът опира до нещо много повече от символика заради огромната популярност на марката в световен мащаб, но също и защото "Форд" бе пионер в страната, където преди падането на комунизма притежанието на личен автомобил бе много по-рядко срещано, отколкото например в САЩ.

Въпреки големия бум в покупките на автомобили в последните години от управлението на Брежнев, през 1985 г. на всеки 1000 човека в Русия се падат 44 автомобила, сравнено със 744 коли на хиляда души в САЩ.

Планът да бъдат затворени две фабрики за производство на леки автомобили и един за производство на двигатели е голям обрат в политиката на "Форд". Те отварят първата си поточна линия в Русия през 2002 г. близо до Санкт Петербург – родният град на Владимир Путин, който тогава е едва в първия си мандат. Дълго време "Форд" е най-популярният чуждестранен автомобил в Русия.

Затварянето на заводите е част от опитите на "Форд" да превърне европейските си операции в по-доходоносни. В своя статия "Блумбърг" обаче нарича новината "симптом за лошото ниво на продажбите в пазар, който в началото на века е изглеждал, че ще се превърне в най-големия в Европа".

В по-широк аспект на действията на "Форд" се гледа като на поредния знак от страна на чуждестранни компании, които охлаждат отношенията си с Русия в следствие на бавноразвиващата се икономика и налаганите санкции от страна на Запада. Действията на Кремъл спрямо Украйна направиха така, че за бизнеса вече не е толкова привлекателна възможността просто да достигне до почти 150 милиона потенциални потребители, които също като американците мечтаят за дом, кола и щастливо семейство.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан