Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път


Сподели:
25 Март 2019, Понеделник

Франция и Германия днес провеждат първото заседание на общия си парламент. Това се случва в рамките на ангажимента им, обявен през миналата седмица, да стеснят връзките си.

50 депутати, представители на почти всички политически партии в двете държави, участват в заседанието. Броят на представителите на всяка партия е според присъствието ѝ в съответната държава и изборния резултат.

Планът е новият общ парламент на Франция и Германия да се събира два пъти годишно, предава Би Би Си. Стъпката следва подписването на Договора от Аахен, който цели да стимулира френско-германското сътрудничество в Европа. Целта на новия парламент е да приложи написаното в договора, който бе сключен през януари, и да наблюдава връзките, събитията и явленията от общ интерес за двете държави - включително международната политика, сигурността и отбраната.

Съвместният парламент все пак няма да бъде законово обвързващ с националните парламенти на двете страни.

Днешното му първо заседание е най-вече представително и процедурно, с включено подписване на общо споразумение между председателите на парламентите на Франция и Германия Волфганг Шойбле и Ричард Фаранд. Фаранд сподели в Twitter снимка от заседанието, наричайки деня "исторически".ю

Идеята е този общ парламент с времето да стане част от засилването на връзките между националните парламенти на двете държави.

Договорът от Аахен беше подписан между френския държавен глава Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в момент, когато има възход на популизма в Европейския съюз и се провежда развод с Великобритания. Двамата държавни лидери говориха тогава за нужда от засилване на европейските ценности. Освен за общи дипломатически цели, те се ангажираха и да работят за обща отбрана и "съвместна военна култура".

Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че подписването на договор, който засилва сътрудничеството в малки формати вътре в ЕС, "не е алтернатива на сътрудничеството на цяла Европа".


Източник: manager.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"