Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Иван Костов: Българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия


Сподели:
25 Март 2019, Понеделник

Българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия, дори сервилничат пред Кремъл и не допринасят за колективна сигурност и отбрана в НАТО.

Това заяви бившият премиер на България (1997-2001 г.) Иван Костов на конференция "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ) с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България.


Костов добави, че управляващите не заемат позиция в конфликта на Русия с НАТО и в отравянето на семейство Скрипал във Великобритания. Според него парализата на българските политически партии е очевидна и те не противодействат на хибридната заплаха от Русия. Поради тези причини той определи хибридната заплаха от Русия като едностранна агресия срещу България.


Костов смята, че хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.


Всяко повдигнато обвинение се приема като обосновано и формира обществени нагласи. В последните две години прокуратурата преследва редица политици, които подкрепят действията на НАТО, каза Костов и припомни опитите да бъдат осъдени бившият външен министър Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев.


Кремъл води дифузна война с психологически, политически и кибератаки, създаване на несигурност и други, каза Иван Костов. Той припомни, че в миналогодишните доклади на службите не е посочен източникът на хибридната заплаха.


Иван Костов каза също, че е разрушен екипът в ДАНС за противодействие на руските служби и защитата против руската хибридна заплаха сега е непрофесионална.


Костов обяви, че са нанесени тежки поражения на българската енергетика и има необходимост да се повтарят имената и примерите кой и по какъв начин е причинил задлъжняването на Българския енергиен холдинг (БЕХ).


Българските власти трябва с много по-остър тон да проявяват пълна солидарност към стратегията и политиката на НАТО. "Няма място за съюзническа дипломация и щадящ език", заяви Костов.


Трябва да се прекъсне незаконното финансиране, но и руските проекти на наша територия, добави той Костов.


Руското доминиране в медиите у нас е проблем, смята още Костов. Повечето от кандидатите на президентските избори през 2016 г. у нас повтаряха руските опорни точки. Единственият кандидат на тези избори, който не повтаря руските опорни точки - Трайчо Трайков - сега е подсъдим, добави още Костов.


Очаквайте по-късно цялото изказване на бившия премиер.


Росен Плевнелиев: Русия взриви устоите на мира

Историята днес се пише пред очите ни. През последните пет години взривени бяха устоите на мира и то от държава членка на Съвета за сигурност на ООН – Русия. Никой не вярваше, че ще бъде подкопан мирът и ще има прекрояване на граници. Заради това днес е важно да знаем – кой пише историята? Дали войнстваща империя, която е на Изток от нас или Западът, който продължава да бъде световният гарант за мир, спазване на ценности и прогрес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017г) на конференцията.

"Около България цари нестабилност. Хората се притесняват, а политиците са призвани да решават страховете на гражданите, а не да заиграват с тях. Ако не искаме да има войни и конфликти отново, решенията трябва да бъдат глобални, всички заедно да отстояваме тези принципи", каза посочи в речта си Росен Плевнелиев. Според него сама България е слаба, не може да решава наболелите проблеми, но тя е силна, когато е част от големия съюз на НАТО, защото Алиансът отстоява принципите на мира.


"Днешната битка не е между "десни" и "леви", а между "демократи" и "популисти". Днес повече от всякога има реална опасност популистите да влезнат в Европейския парламент и да заемат водещи позиции в него. Популистите никога няма да бъдат силни, защото те нямат кауза, а заиграват със страховете на хората", каза още Плевнелиев.


"Аз не съм привърженик на призива: Винаги с евроатлантическите партньори, но никога против Русия. Как да бъдем винаги с Русия, след като тя организира и провежда хибридна война срещу нас?", попита Плевнелиев.


"Да модернизираме армията си в партньорство с НАТО и по техни стандарти. Крайно време е да спрем наливането на милиони за ремонтиране и поддръжка на стара съветска техника", призова Плевнелиев.


Ема Хопкинс: Недостатъчната реакция окуражава Русия

Великобритания гледа реалистично на руската заплаха. НАТО трябва да работи за повишаване готовността си да противодейства на заплахите. Трябва да признаем важността на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. Това каза на конференцията Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Според нея недостатъчната реакция на действията на Русия всъщност действа окуражаващо на Кремъл.

След Брекзит, ще играем роля в сигурността на Европа, тъй като това е наша сигурност, каза още Хопкинс. Според нея НАТО на 70 години изглежда по-добре, отколкото на 50. Тя припомни, че НАТО не е само военен съюз, а играе политическа роля. Тя припомни, че 27 страни се страни се присъединиха към Великобритания след случая с отравянето на Скрипал и бяха отстранени над 150 "така наречени" руски дипломати.


Ерик Рубин: Не е останало никакво време за модернизация

Посланикът на САЩ Ерик Рубин си припомни как е дошъл за първи път в България през 1992 г. в делегация, която да преговаря за съвместни военни проекти. Помня, какво беше да се започне от нулата, каза Рубин и добави, че се вижда колко далече е стигнала България, но има чувство, че някои от целите не са постигнати. "Преди 3 години дойдох като посланик и започнаха опитите за модернизация на армията. Това не е просто подходящото време, просто не е останало никакво време", каза Рубин. Той заяви, че България лидер на Балканите и играе проактивна роля в региона, като член на НАТО и ЕС.


Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред, каза още на форума Ерик Рубин.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

"Ние сме били филтрирани". Пътят на Пламен Георгиев от "Ало, Ваньо" до Валенсия

Лъжата за хубавия живот в НРБ

Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Защо са важни местните избори?

Швейцарска телевизия разказва за "мръсната тайна на българското земеделие"


НОВИНИТЕ
"Златен Орфей" се завръща след 20 години "Златен Орфей" се завръща след 20 години

България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум България е изключена като собственик на морски флаг по Парижки меморандум

Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас Навършват се 60 г. от началото на подводната археология у нас

Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена Магистрала "Струма" край Дупница остава затворена

За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия За дванадесети път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия
ЕВРОПА
Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

Хамънд: Брекзит без сделка ще разруши Великобритания Хамънд: Брекзит без сделка ще разруши Великобритания

Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България. Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България.

Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август

Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има брекзит без сделка Британски съд решава дали е законно разпускането на парламента, за да има брекзит без сделка