Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

САЩ подкрепиха газопровода на Израел-Кипър-Гърция


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео използва "Туитър", за да приветства "продуктивната среща" с лидерите на Гърция, Кипър и Израел в Йерусалим, пише "Катимерини".

"Имах продуктивна среща с лидерите на Израел, Гърция и Кипър по ключови въпроси в Източното Средиземноморие", написа топ дипломатът на САЩ.

"САЩ твърдо подкрепят нашите демократични съюзници в начинанието им да разширят сътрудничеството и инвестициите на бъдещите им енергийни пазари", добави той.

В съобщение Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис, Бенямин Нетаняху и Помпео потвърдиха ангажимента за сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката. Те обещават да се "защитават срещу външно вредно влияние" в Източното Средиземноморие и в Близкия изток.

Допълва се, че Помпео подчертава подкрепата на САЩ за създадения от Гърция, Израел и Кипър тристранен механизъм.

"Те приветстват наскоро откритите находища на природен газ в Източното Средиземноморие и потенциалния им принос за енергийната сигурност и диверсификация", се заключава в декларацията.

В кратък коментар Ципрас заяви преди срещата, че "основната ни идея е много важна - да се създаде сигурна мрежа за пренос на енергийни ресурси от Източното Средиземноморие, от Израел, Кипър и Гърция, до Европа". Той има предвид планираното строителство на газопровод от Израел и Кипър до Гърция и Италия.

Предвижда се тръбата да доставя по 10 милиарда кубични метра природен газ на година от източната част на Средиземно море до Гърция. Тръбата ще е с дължина от 1 900 километра. Тя ще бъде свързана с тръба "Посейдон" от Гърция до Италия, която ще е с дължина около 300 километра.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя