Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Екологични решения за по-добро управление на водите иска БАВ


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

Трябва да се приложат екологични решения, които да подобрят управлението на водите в количествено и качествено отношение.

 За това настоя проф. Димитър Аличков от Българска асоциация по водите и преподавател в "Катедра Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите" в Университета по архиктетура, строителство и геодезия по повод кръглата маса "Управление на дъждовните води".

Проф. Аличков настоя за развитие на нормативната уредба, инженерната практика и тяхното прилагане както на теория, така и на практика в управлението на дъждовните и атмосферни води.

Той изтъкна, че в България се знае малко по темата за дъждовните и атомосферните води, като настоящата кръгла маса е посветена на това да се обърне внимание на локалното управление на водите. Освен това трябва да се набележат проблемите и пречките, които стоят на дневен ред във връзка с прилагането на устойчивите практики за управлението на дъждовните води.

"В България нормативната уредба и инженерната практика засягат основно централизираните системи за управлението на дъждовните и атмосферни води", посочи проф. Аличков и допълни, че има редица добри практики от Европа и света, които могат да се приложат и в България.

Сред добрите практики от Европа и света, според проф. Аличков, са прилагането на екологични решения, които да подобрят управлението на водите от количествено и качествено отношение. С тези екологични решения дъждовните и атмосферни води първо трябва да бъдат обработени и пречистени до степен, в която приемникът позволява, тъй като дъждовните води не са чак толкова чисти, колкото изглеждат.

Българската асоциация по водите, като най-голяма неправителствена организация във водния сектор, отбелязва Световния ден на водата - 22 март. Това става с провеждането на тематични прояви, обединени в събитие "Седмица на водата". То се организира от БАВ, с подкрепата на Министерство на околната среда и водите, както и на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве, ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя