Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Екологични решения за по-добро управление на водите иска БАВ


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

Трябва да се приложат екологични решения, които да подобрят управлението на водите в количествено и качествено отношение.

 За това настоя проф. Димитър Аличков от Българска асоциация по водите и преподавател в "Катедра Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите" в Университета по архиктетура, строителство и геодезия по повод кръглата маса "Управление на дъждовните води".

Проф. Аличков настоя за развитие на нормативната уредба, инженерната практика и тяхното прилагане както на теория, така и на практика в управлението на дъждовните и атмосферни води.

Той изтъкна, че в България се знае малко по темата за дъждовните и атомосферните води, като настоящата кръгла маса е посветена на това да се обърне внимание на локалното управление на водите. Освен това трябва да се набележат проблемите и пречките, които стоят на дневен ред във връзка с прилагането на устойчивите практики за управлението на дъждовните води.

"В България нормативната уредба и инженерната практика засягат основно централизираните системи за управлението на дъждовните и атмосферни води", посочи проф. Аличков и допълни, че има редица добри практики от Европа и света, които могат да се приложат и в България.

Сред добрите практики от Европа и света, според проф. Аличков, са прилагането на екологични решения, които да подобрят управлението на водите от количествено и качествено отношение. С тези екологични решения дъждовните и атмосферни води първо трябва да бъдат обработени и пречистени до степен, в която приемникът позволява, тъй като дъждовните води не са чак толкова чисти, колкото изглеждат.

Българската асоциация по водите, като най-голяма неправителствена организация във водния сектор, отбелязва Световния ден на водата - 22 март. Това става с провеждането на тематични прояви, обединени в събитие "Седмица на водата". То се организира от БАВ, с подкрепата на Министерство на околната среда и водите, както и на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве, ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново