Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Медицинските сестри излизат на втори национален протест


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

Медицински сетри от цялата страна ще протестират за втори път този месец с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Специалистите по здравни грижи отдавна са поставили исканията си пред здравния министър, но синдикатите и съсловните организации се дистанцираха от протеста и предпочетоха да пригласят на властта, че проблемите ще се решат с преговори.
Първият протест на сестрите бе на 1 март.


Оттогава нищо не се е променило, няма и конкретни мерки, които правителството да се е ангажирало да предприеме. Има обещания за по-високи заплати, но те все още са само на думи.

Вчера протестиращите имаха среща с министър Кирил Ананиев. И отново излязоха недоволни от разговорите. Ананиев им обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. Отново повторил колко много прави правителството като отпуска стипендии за студенти по медицина и педиатрия. Ананиев припомнил и че властта отпусна допълнителни 30 млн. лева на общинските и областни болници и част от тях щели да отидат за възнаграждение на персонала.

Медицинските сестри не чуха нищо ново при срещата си с министъра и затова обявиха, че от днес започват всекидневни протести. Защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Кирил Ананиев, ще се изпълнят.
Недостигът на кадри при специалистите по здравни грижи е огромен и е в цялата страна. Десетки хиляди сестри вече са напуснали системата или са на работа в чужбина.

Протестът днес е насрочен за 15.00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.


Източник: duma.bg

В категории: Здраве, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя
ЕВРОПА
Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости" Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!" Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!"

Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС