Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Евролидерите: "Обсъжда се дефанзивна стратегия за ограничаване на влиянието на Китай"


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

Днес Европейският съюз ще обсъди по-дефанзивна стратегия за Китай, потенциален сигнал за прекратяване на свободния достъп на китайския бизнес на европейския пазар, което от своя страна Пекин отказва реципрочно да направи, информира "Ройтерс".
Хванати между новото съперничество между САЩ и Китай за надмощие в икономическата и военната сфера, евролидерите ще се опитат да намерят среден път по време на започващата тази вечер среща на върха в Брюксел. За първи път те ще обсъждат на най-високо ниво как да действат с Китай.

"Ние сме напълно открити", каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, коментирайки икономиката на ЕС. "Китай не е, това повдига много въпроси", отбеляза той пред "Ройтерс", като подчерта, че втората най-голяма икономика в света вече не може да има специален статут на развиваща се държава.

Срещата на върха ще се проведе, докато китайският президент Си Дзинпин е на обиколка в Европа, която ще започне с посещение в Италия и Франция.

Евролидерите, които често имат разногласия по темата за Китай, искат да представят обединен фронт преди срещата на върха ЕС-Китай на 9 април.

Според проект на заключителната декларация от форума през април, видян от "Ройтерс", ЕС иска да наложи крайни срокове на Китай за изпълнение на обещания за търговия и инвестиции. Но Пекин също трябва да одобри финалния текст.

В документ, подготвян за срещата на върха днес и утре, Европейската комисия нарича Китай "систематичен съперник".

С над 1 милиард евро на ден двустранна търговия ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, докато Китай е втори след САЩ като пазар за европейски стоки и услуги.

Китайските търговски рестрикции са по-тежки в сравнение с пречките на ЕС в почти всеки икономически отрасъл.

За разлика от САЩ, която има сериозно военно присъствие в Япония, за да поддържа влиянието си в региона, ЕС няма военна сила, за да се противопоставя на Китай. Подходът на Брюксел е технически.

Но всяка нова политика на ЕС по отношение на Китай може да се окаже трудна за изпълнение, тъй като столиците в Общността продължават да приемат с широко отворени ръце китайските инвестиции. Италия планира да се присъедини към китайския инфраструктурен проект "Един пояс, един път", докато Ирландия, Швеция и Холандия се притесняват от ограничения върху търговията.

Позицията на Германия също е изключително важна, тъй като Берлин настоява за по-твърд отговор по отношение на нелоялната конкуренция от страна на китайските компании, но в същото време поддържа по-тесни отношения с Пекин.

"Позицията им трябва да се стабилизира. В момента се променя почти всеки ден от седмицата", коментира високопоставен дипломат.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"