Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Евролидерите: "Обсъжда се дефанзивна стратегия за ограничаване на влиянието на Китай"


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

Днес Европейският съюз ще обсъди по-дефанзивна стратегия за Китай, потенциален сигнал за прекратяване на свободния достъп на китайския бизнес на европейския пазар, което от своя страна Пекин отказва реципрочно да направи, информира "Ройтерс".
Хванати между новото съперничество между САЩ и Китай за надмощие в икономическата и военната сфера, евролидерите ще се опитат да намерят среден път по време на започващата тази вечер среща на върха в Брюксел. За първи път те ще обсъждат на най-високо ниво как да действат с Китай.

"Ние сме напълно открити", каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, коментирайки икономиката на ЕС. "Китай не е, това повдига много въпроси", отбеляза той пред "Ройтерс", като подчерта, че втората най-голяма икономика в света вече не може да има специален статут на развиваща се държава.

Срещата на върха ще се проведе, докато китайският президент Си Дзинпин е на обиколка в Европа, която ще започне с посещение в Италия и Франция.

Евролидерите, които често имат разногласия по темата за Китай, искат да представят обединен фронт преди срещата на върха ЕС-Китай на 9 април.

Според проект на заключителната декларация от форума през април, видян от "Ройтерс", ЕС иска да наложи крайни срокове на Китай за изпълнение на обещания за търговия и инвестиции. Но Пекин също трябва да одобри финалния текст.

В документ, подготвян за срещата на върха днес и утре, Европейската комисия нарича Китай "систематичен съперник".

С над 1 милиард евро на ден двустранна търговия ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, докато Китай е втори след САЩ като пазар за европейски стоки и услуги.

Китайските търговски рестрикции са по-тежки в сравнение с пречките на ЕС в почти всеки икономически отрасъл.

За разлика от САЩ, която има сериозно военно присъствие в Япония, за да поддържа влиянието си в региона, ЕС няма военна сила, за да се противопоставя на Китай. Подходът на Брюксел е технически.

Но всяка нова политика на ЕС по отношение на Китай може да се окаже трудна за изпълнение, тъй като столиците в Общността продължават да приемат с широко отворени ръце китайските инвестиции. Италия планира да се присъедини към китайския инфраструктурен проект "Един пояс, един път", докато Ирландия, Швеция и Холандия се притесняват от ограничения върху търговията.

Позицията на Германия също е изключително важна, тъй като Берлин настоява за по-твърд отговор по отношение на нелоялната конкуренция от страна на китайските компании, но в същото време поддържа по-тесни отношения с Пекин.

"Позицията им трябва да се стабилизира. В момента се променя почти всеки ден от седмицата", коментира високопоставен дипломат.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя
ЕВРОПА
Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости" Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!" Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!"

Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС