Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

САЩ обмислят да блокират доставката на Ф-35 за Турция заради С-400


Сподели:
21 Март 2019, Четвъртък

САЩ скоро могат да замразят подготовката за доставяне на многоцеливи изтребители Ф-35 на Турция, обявиха официални представители пред "Ройтерс".
Това е най-силният сигнал от Вашингтон, че Анкара не може да притежава едновременно най-модерния самолет на САЩ и руски зенитно-ракетен комплекс С-400, тъй като системата ще компрометира сигурността на изтребителя.

"С-400 е компютър. Ф-35 е компютър. Вие не закачате компютъра си на компютъра на противника си, и в основата си ние това правим", каза помощникът на министъра на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Катрин Уилбарджър.

Въпреки че все още не е взето решение, американски представители потвърдиха, че Вашингтон обмисля да прекрати мерките за доставка на Ф-35 на Турция.

Представител на САЩ коментира, че една от мерките, която се обсъжда от САЩ, е алтернативи на депо за двигатели в Турция. Източникът поясни, че потенциалните алтернативи най-вероятно ще бъдат някъде в Западна Европа. В турския северозападен град Ескишехир има депо за двигатели за Ф-35.

Русия подобрява стелт възможностите на Су-57, за да унищожава F-35 и F-22
Русия под
Ако Турция бъде извадена от програмата за производство на изтребителя, това ще е най-сериозната криза в отношенията със САЩ през последните десетилетия, коментира Бюлент Алириза, директор на Турския проект към Центъра за стратегически и международни изследвания.

Противоречията на двете държави се простират отвъд Ф-35, обхващат стратегията за Сирия, санкциите срещу Иран и задържането на служител на американското консулство.

Този спор за Ф-35 реално е един симптом, а не причина за проблемите между двете държави, смята Алириза.

Мнозина американски представители се опасяват, че Турция се отдалечава от НАТО и гледат на подобряваните отношения между Анкара и Москва с тревога.

Ако Анкара изпълни сделката с Русия, САЩ могат да наложат санкции на Турция.

Вашингтон се опитва да убеди Турция да закупи зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" вместо С-400.

Решението на Анкара да закупи руската система също може да предизвика борба в Конгреса на САЩ, който вече блокира всички големи оръжейни сделки с Анкара. Законодателите могат да подновят опитите си да въведат законодателство, което ще забрани на администрацията на Доналд Тръмп да позволи на Турция да се сдобие с Ф-35, ако получи С-400.
Източник: news.bg

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя