Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прочухме се! Историята на полицаите, напръскали се със спрей, влезе в международния обмен


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник

Британски таблоид и полска телевизия разказват историята

Изданията цитират българските власти, според които няма сериозно пострадали по време на инцидента

Прочухме се! Историята за българските полицаи, които се самонапръскаха с лютив спрей, влезе в международния новинарски обмен.

Случката е от антиправителствен протест в събота. Полицаите използват лютив спрей, но вятърът неочаквано сменя посоката си и част от тях също се оказва сред обгазените. Тази история стигна и до британските таблоиди.

„Мирър“ публикува статия, озаглавена „Неопитни български полицаи се напръскаха с лютив спрей по време на протест“. В нея се разказва как при опита да разпръснат демонстранти със спрей, униформените не взели под внимание посоката на вятъра, който издухал газа в очите им.

Като обяснение за инцидента от "Мирър" привеждат пост във фейсбук на холандец, който живее в България и е сред разпространителите на куриозното видео в социалната мрежа.

"България е мирна страна, където протестите много рядко могат да прерастнат в нещо по-грубо от просто бутане. Това обяснява неопитността на полицаите с неща като лютив спрей", посочва той в социалната мрежа.

Полската телевизия TVP също съобщава за инцидента, отбелязвайки, че протестиращите са се опитали да блокират улицата, настоявайки за предсрочни парламентарни избори и зачитане на демокрацията в страната.

След инцидента от българските власти увериха, че няма сериозно пострадали по време на инцидента, отбелязва „Мирър“.

Припомня, че в събота, 16 март, протестно шествие  обиколи главните институции в София. Протестът беше организиран в социалните мрежи, а хората, които се включиха в него, се обявиха за смяна на управлението, нова конституция и борба с корупцията. Основното им искане е провеждане на национален референдум за промяна на системата на управление към пряка демокрация.

Недоволните граждани настояваха и за оставката на правителството и нови избори.

Протестното шествие мина през Народното събрание, Министерския съвет и Президентството, след което се отправи към бул. „Витоша”.

Пред Министерския съвет протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон и униформените използваха лютив спрей.

Поривът на вятъра обаче разнесе спрея и така засегнати от него се оказаха и граждани и полицията.

По данни на МВР трима граждани са били прегледани в Исул, след като се оплакали от парене в очите, но са били освободени след прегледа.


Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя
ЕВРОПА
Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости" Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!" Елена Йончева пред столичния актив на БСП: "Да извикаме "Стани, стани, юнак балкански!"

Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит Мей дава краен срок на лейбъристите за Брекзит

Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия Нов огнен ад в Париж! Гори Версай, пожарникарите се борят с огнената стихия

Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС Йотова критикува „лабораторното съчинение“ на Юнкер за ЕС