Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник

Националният съвет ще реши дали лидерът на ПЕС ще бъде в евролистата на БСП и на кое място 

„Имаме опасения от фалшификация и промяна на вота. Имаме и решимост - те (БЗП) с техните възможности, и ние с нашите, и другите организации, с които се срещнахме - да противодействаме“, подчерта Нинова.

Дали Сергей Станишев ще бъде в листата и на кое място ще реши на свое заседание Националният съвет на партията, което ще се проведе в първата половина на април.

Това заяви в отговор на журналистически въпрос лидерът на БСП корнелия Нинова.

Нинова даде пресконференция след срещата си с ръководството на Българска земеделска партия (БЗП).

Пресконференцията е след завършилия вчера пленум, който определи Елена Йончева за водач на червената листа за европейските избори. Йончева бе излъчена след тайно гласуване, в което се състезаваше с президента на ПЕС Сергей Станишев.

Затова и въпросите на журналистите бяха по темите от пленума.

Нинова бе запитана как ще коментира думите на предшественика си на лидерския пост в партията Михаил Миков заяви, че е имало манипулации при гласуването, че била нарушена практиката на НС членовете на пленума да се разписват и в края заседанието, че то е започнало с 144 души кворум, в гласуването за водача на евролистата са участвали 172 души, а веднага след това в залата са се оказали 101.  За съмнения около процедурата на избора намекна и Станишев в сутрешната си изява.

"Първо, ако някой има жалби и съмнения, да ги даде в съответния орган на партията, а да не ги развява по телевизиите. Второ, ако си търсиш оправдания за една загуба, можеш да намериш много обяснения, но факт е, че Националният съвет избра Елена Йончева за водач на листата", отговори Нинова.

Срещата с Българска земеделска партия.бе в централата на БСП на ул. "Позитано" 20. 

От страна на левицата в нея участваха председателят на партията Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Крум Зарков - членове на ИБ на НС на БСП и зам.-председатели на ПГ, Вяра Емилова и Атанас Зафиров - членове на ИБ на НС на БСП, Любомир Георгиев - ръководител на отдел "Коалиционна политика" на НС на БСП.

От страна на Българска земеделска партия участие взеха: д-р Пейчо Касъров - председател, Иван Дръндев - заместник-председател, д-р Радослав Радински - заместник - председател, Ивелина Георгиева - председател на Контролния съвет.

В края на февруари, след като напуснаха парламента заради начина, по който мнозинството наложи промените в Изборния кодекс, социалистите обявиха, че ще потърсят мнението на гражданското общество по темата.

Българската земеделска партия (БЗП) изрази готовност да се включи не само в гарантирането на честността на вота, но и в отстояването на интересите на българските дребни производители, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ставаме повече!“, обобщи тя разговорите си със земеделците, имайки предвид, че партиите и организациите, които се обявяват за честни избори и прозрачен изборен процес стават повече.

Нинова отчете, че срещата ѝ с Българската земеделска партия е поредната на БСП в желанието за общ фронт за гарантиране на честни избори. Тя посочи, че с Българската земеделска партия имат съвпадение в позициите за изборните правила.

„Имаме опасения от фалшификация и промяна на вота. Имаме и решимост - те с техните възможности, и ние с нашите, и другите организации, с които се срещнахме - да противодействаме“, подчерта Нинова.

„За наша радост тези разговори прерастват в разговор за политики. Българската земеделска партия представлява малки и средни дребни земеделски производители и днес говорихме за това как с общи усилия можем да защитим техните права“, каза Нинова. По думите ѝ разговорът е бил как да се защитят правата им в Европейския парламент. Лидерът на БСП поясни, че е обсъдена и програмата на БСП за развитие на земеделието, която е част от „Визия за България“.

„Може би тези разговори ще прераснат в споразумение за подкрепа за предстоящите европейски избори. Благодаря им за доверието, за признанието, което чухме и за готовността и те със свои структури да се включат не само в гарантирането на честността на изборния процес, но и в отстояването на интересите на България, на българския дребен земеделски производители, най-вече интересите на българите да имаме собствена, чиста, екологично произведена храна. Имаме прекрасна земя, която може да храни българския народ. Така че ще обединим усилията си в областта на политиките, не само по отношение на изборния процес“, добави Нинова.

Председателят на Българската земеделска партия д-р Пейчо Касъров благодари на Корнелия Нинова и посочи, че както са се запознали с „Визия за България“ на БСП и са обсъдили с колегите си какво е отношението на социалистите към българското земеделие и кои са общите политики, които съвпадат в посока европейско и българско земеделие, са решили да работят заедно по този процес. Той се спря на важността на машинното гласуване и изчистването на избирателните списъци. Според него трябва да се създаде в българското общество усещане за справедливост в изборния процес.
Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя