Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Нинова: "Ако някой си търси оправдания за една загуба, може да намери много обяснения!"


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник

Националният съвет ще реши дали лидерът на ПЕС ще бъде в евролистата на БСП и на кое място 

„Имаме опасения от фалшификация и промяна на вота. Имаме и решимост - те (БЗП) с техните възможности, и ние с нашите, и другите организации, с които се срещнахме - да противодействаме“, подчерта Нинова.

Дали Сергей Станишев ще бъде в листата и на кое място ще реши на свое заседание Националният съвет на партията, което ще се проведе в първата половина на април.

Това заяви в отговор на журналистически въпрос лидерът на БСП корнелия Нинова.

Нинова даде пресконференция след срещата си с ръководството на Българска земеделска партия (БЗП).

Пресконференцията е след завършилия вчера пленум, който определи Елена Йончева за водач на червената листа за европейските избори. Йончева бе излъчена след тайно гласуване, в което се състезаваше с президента на ПЕС Сергей Станишев.

Затова и въпросите на журналистите бяха по темите от пленума.

Нинова бе запитана как ще коментира думите на предшественика си на лидерския пост в партията Михаил Миков заяви, че е имало манипулации при гласуването, че била нарушена практиката на НС членовете на пленума да се разписват и в края заседанието, че то е започнало с 144 души кворум, в гласуването за водача на евролистата са участвали 172 души, а веднага след това в залата са се оказали 101.  За съмнения около процедурата на избора намекна и Станишев в сутрешната си изява.

"Първо, ако някой има жалби и съмнения, да ги даде в съответния орган на партията, а да не ги развява по телевизиите. Второ, ако си търсиш оправдания за една загуба, можеш да намериш много обяснения, но факт е, че Националният съвет избра Елена Йончева за водач на листата", отговори Нинова.

Срещата с Българска земеделска партия.бе в централата на БСП на ул. "Позитано" 20. 

От страна на левицата в нея участваха председателят на партията Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Крум Зарков - членове на ИБ на НС на БСП и зам.-председатели на ПГ, Вяра Емилова и Атанас Зафиров - членове на ИБ на НС на БСП, Любомир Георгиев - ръководител на отдел "Коалиционна политика" на НС на БСП.

От страна на Българска земеделска партия участие взеха: д-р Пейчо Касъров - председател, Иван Дръндев - заместник-председател, д-р Радослав Радински - заместник - председател, Ивелина Георгиева - председател на Контролния съвет.

В края на февруари, след като напуснаха парламента заради начина, по който мнозинството наложи промените в Изборния кодекс, социалистите обявиха, че ще потърсят мнението на гражданското общество по темата.

Българската земеделска партия (БЗП) изрази готовност да се включи не само в гарантирането на честността на вота, но и в отстояването на интересите на българските дребни производители, каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ставаме повече!“, обобщи тя разговорите си със земеделците, имайки предвид, че партиите и организациите, които се обявяват за честни избори и прозрачен изборен процес стават повече.

Нинова отчете, че срещата ѝ с Българската земеделска партия е поредната на БСП в желанието за общ фронт за гарантиране на честни избори. Тя посочи, че с Българската земеделска партия имат съвпадение в позициите за изборните правила.

„Имаме опасения от фалшификация и промяна на вота. Имаме и решимост - те с техните възможности, и ние с нашите, и другите организации, с които се срещнахме - да противодействаме“, подчерта Нинова.

„За наша радост тези разговори прерастват в разговор за политики. Българската земеделска партия представлява малки и средни дребни земеделски производители и днес говорихме за това как с общи усилия можем да защитим техните права“, каза Нинова. По думите ѝ разговорът е бил как да се защитят правата им в Европейския парламент. Лидерът на БСП поясни, че е обсъдена и програмата на БСП за развитие на земеделието, която е част от „Визия за България“.

„Може би тези разговори ще прераснат в споразумение за подкрепа за предстоящите европейски избори. Благодаря им за доверието, за признанието, което чухме и за готовността и те със свои структури да се включат не само в гарантирането на честността на изборния процес, но и в отстояването на интересите на България, на българския дребен земеделски производители, най-вече интересите на българите да имаме собствена, чиста, екологично произведена храна. Имаме прекрасна земя, която може да храни българския народ. Така че ще обединим усилията си в областта на политиките, не само по отношение на изборния процес“, добави Нинова.

Председателят на Българската земеделска партия д-р Пейчо Касъров благодари на Корнелия Нинова и посочи, че както са се запознали с „Визия за България“ на БСП и са обсъдили с колегите си какво е отношението на социалистите към българското земеделие и кои са общите политики, които съвпадат в посока европейско и българско земеделие, са решили да работят заедно по този процес. Той се спря на важността на машинното гласуване и изчистването на избирателните списъци. Според него трябва да се създаде в българското общество усещане за справедливост в изборния процес.
Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"