Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Димитър Гърдев: "Няма спецслужба, която да може да спре саморадикализирал се единак"


Сподели:
18 Март 2019, Понеделник

Брентън Тарант се е радикализирал от битките на християнска Европа с настъпващия ислям, посочва той

Експертът е категоричен, че незабавно трябва да се вземат мерки срещу езика на омразата в интернет

Интернет и глобализиралият се свят предоставят форми, които правят тероризма размит от етническите и националните граници, каза международният анализатор Димитър Гърдев в коментар за терористичния акт в Нова Зеландия, при който австралиецът Брентън Тарант уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч.

Той е категоричен, че незабавно трябва да се вземат мерки срещу езика на омразата в интернет. „Това е средата, през която преминава този вирус на радикализма и омразата“, подчерта той в интервю.

Анализаторът определи като голям проблем свободната циркулация на радикални идеи в интернет, както и дългото тиражиране на видеото от престъплението:

„Ако тези хора нямаха никакъв шанс да получат по никакъв начин тиражиране на злодеянията си, те не биха тръгнали към такава стъпка, защото един такъв акт, който остава анонимен, който никой не разбира, не би ги привлякъл“.

Няма нито една от специалните служби, която да може да предотврати такъв саморадикализирал се единак, смята Димитър Гърдев.

„Брентън Тарант се е радикализирал от битките на християнска Европа с тогава настъпващия ислям. По този начин се определя – един вид като кръстоносец. Балканите като едно от местата, където са се случили тези събития, са попаднали в неговия спектър на интереси. Това е опасно, защото това, което наблюдаваме и колкото повече факти излизат около личността на този терорист и от начина, по който е подготвил това свое злокобно дело, виждаме, че всяко нещо много точно е прецизирано и е с някаква податка за бъдещи негови изяви. Защитата, която той е отказал, е с една единствена цел – в съда и в залата да бъде чуван повече той и един вид да прави прокламация“, коментира още международният анализатор. Според него е доста опасно и споменаването на политически лидери.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
За Каменаров, БНТ и двете гледни точки

Емил Радев: "Нова директива затвърди Европа на две скорости"

Колев: "Чудесното е, че партиите се избиват, постига се очистване на обществено-политическия живот"

Марин Марковски: "В България трябва да има доживотна присъда без замяна"

Десислава Иванчев очаква присъда и на втора инстанция

Главният прокурор разпореди:"Проверка на всички къщи на гости, финансирани от Европейския земеделски фонд нареди "


НОВИНИТЕ
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции Булгартрансгаз“ ЕАД стартира процедура за изграждане на две компресорни станции

Без камиони по магистралите днес Без камиони по магистралите днес

До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни До 3 месеца доставят липсващия изотоп за диагностика на онкоболни

Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев Митко Полихронов се закле като депутат на мястото на Делян Добрев

Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя Патриарх Неофит отслужи архиерейска св. Василиева литургия в храм „Св. Неделя