Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Тихо и заедно. "Как парламентът трасира пътя за съдебни рокади"


Сподели:
15 Март 2019, Петък

В рамките на два дни парламентарната правна комисия, а след това и пленарната зала, с мнозинство от всички присъстващи партии, без спорове, без дискусии и бързо, приеха внесени също единодушно промени в Закона за съдебната власт. Текстовете са написани в началото на март, а под тях като вносители са се подписали представители на ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти" и „Воля“ (т.е. всички, участващи в тяхното гласуване).

Измененията в устройствения закон на съдебната власт изглеждат на пръв поглед строго експертни и засягат малък по обхват случаи. Така са обяснени и на заседанието на правната комисия в сряда следобед. Поканените представители на съдебния инспекторат и Върховния административен съд (ВАС) или не присъстват, или нямат възражения. Гласуването минава без препятствия.

Промените обаче могат да трасират пътя за поредица рокади по върховете на съдебната власт и създават предпоставки за вмешателство в системата. Единствените с позиция срещу тях са представителите на съсловната организация Съюз на съдиите в България (ССБ), които публикуваха свое становище ден след заседанието на правната комисия. Призивът им бе парламентът да не приема измененията, които са направени без основание, без оценка за въздейството и консултации с юридическата общност. Няколко часа по-късно обаче, в петък рано сутринта, парламентът гласува текстовете.

Какво се променя

Внесените промени са cвъpзaни c ĸoнĸypcитe, диcциплинapнoтo пpoизвoдcтвo, ĸaдpoвитe peшeния и мaндaтитe на членовете на Инcпeĸтopaтa и главния инспектор.

Една от промените гласи, че вcичĸи ĸaдpoви peшeния нa съдийската и прокурорската колегия нa BCC (назначаване, преместване, повишаване, освобождаване) с изĸлючeниe нa тeзи пo диcциплинapни пpoизвoдcтвa, щe ce paзглeждaт нa eднa инcтaнция - oт тpичлeнeн cъcтaв нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. В мотивите е записано, че се цели процесуална икономия и "ритмична кадрова обезпеченост". Същевременно обаче отпада изиcĸвaнeтo жaлбaтa дa ce paзглeдa в eднoмeceчeн cpoĸ oт пocтъпвaнeтo нa пpeпиcĸaтa.

Дpyгa пpoмянa e, чe зaнaпpeд, aĸo имa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaт на инспектор от Инспектората към ВСС или на главния инспектор, нoвитe нямa дa довършват мaндaтa нa "cтapитe", a щe ĸapaт coбcтвeн мaндaт, който е 4 гoдини зa инcпeĸтop и 5 гoдини зa глaвeн инcпeĸтop. Ново също е, че при изтичане на мандта или предсрочно напускане на поста, членовете на инспектората няма да са длъжни да се върнат на позицията си, заемана преди избора им за длъжността, а ще могат да избират „равна по степен длъжност в органите на съдебната власт“.

За кого се отнасят законовите промени

На пръв поглед сухите текстове крият опасни капани, предупреждава становището на ССБ. По неофициална информация на Свободна Европа текстовете са писани специално за (а и са консултирани от) настоящия главен съдебен инспектор Теодора Точкова. Нейният 5-годишен мандат изтича след година – април, 2020 г. Oт cъздaвaнeтo нa Инcпeĸтopaтa дoceгa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaти нe e имaлo, а имaшe обратното - зaбaвeни избopи от парламента на новия състав, което принуждаваше стария да работи и след изтичане на мандата му.

Защо парламентът така спешно влиза в подобна казуистика? Неофициалната информация от съдебните среди е, че Точкова е обещала да освободи позицията. За целта се правели и промените наследникът й да получи пълен мандат.

Останалите текстове от закона, засягащи инспектората, пък уреждат бъдещето на Точкова, която по настоящите текстове е длъжна да се върне в хасковския съд. Според новия ЗСВ тя ще може да избере къде да работи – подарък, който бе направен на предходния състав на ВСС и предизвика скандала, станал известен като „трудов бонус за заслужилите магистрати".

След конститиуционните и законовите промени от 2016 година, Инспекторатът към ВСС е ключов за съдебната власт. Юристи го оприличават на „съдебната КПКОНПИ“. По закон той проверява магистратите, следи за движенията на делата им, изследва почтеността им, евентуален конфликт на интереси, имуществото им. Инспекторатът може да внесе предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати. Ето защо шефът на органа на практика има огромна власт върху системата.

Заради спешните законови промени част от мнозинството в парламента неофициално коментира, че позицията е толкова ключова, а промените са наложени така бързо, че изглежда „конкретен човек да има интерес към поста“.

„Главният съдебен инспектор може да се разправи с всеки, когото пожелае“, констатираха съдии пред „Свободна Европа“.

Всичко към Шесто отделение на ВАС

Другата спешно гласувана промяна в ЗСВ е, че кадровите решения на двете колегии във ВСС (с изключение на дисциплинарните производства) ще се разглеждат на една инстанция – тричленен състав на ВАС. Подобен текст е ключов за изборите на предстедатели на съдилищата. В момента те се обжалват на две инстанции, а такъв казус има в Софийския градски съд, чийто административен ръководител бе лансиран от ВСС, а кандидатът на съдиите обжалва избора.

Ако окончателно бъде приет текстът в ЗСВ Шесто отделение на ВАС на практика ще бъде всесилно. Когато обжалваното има двунстанционен контрол кадровите въпроси в съдилищата първо се гледат от тричленен състав от въпросното 6-то отделение, в което председателят на ВАС има силно влияние. Във втората инстанция (5-членен състав) влизат представители и на други отделения във Върховния съд.

Ако обжалванията по кадрови въпроси останат само на една инстанция има риск съдиите в Шесто отделение на ВАС да са само грижливо подбрани, за да решават делата „както трябва“, коментираха юристи.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път
ЕВРОПА
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата" Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата"

Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път

Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си