Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Нинова: "Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине!"


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък

Къде БСП е по-силна - в говорилнята в парламента, където никой не чува нашата различна позиция или извън него?!

Сега, като отменихме опрощаването на задълженията на мюфтийството, радикализираме ли се, ще има ли възродителен процес, риторично запита лидерът на БСП

Ако не беше БСП, сделката ГЕРБ - ДПС за дълга на мюфтийството щеше да мине, заяви на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ръководството на БСП даде извънредна пресконференция, след като в късния следобед вчера настана обрат по темата със задълженията на мюфтийството.

Новото предложение е завоалирано старо. При какви условия се разсрочват задълженията, защото едно разсрочено за 50 години задължение, например, е опрощаване, изтъкна лидерът на БСП.

Сега, като отменихме опрощаването на задълженията на мюфтийството, радикализираме ли се, ще има ли възродителен процес, риторично запита Корнелия Нинова.

Тя посочи, че за БСП категорично става дума за сделка между ГЕРБ и ДПС и цената й е оцеляването на правителството.

Затова Нинова предвиди, че законопроектът за вероизповеданията с настъпилите вчера промени, ще бъде одобрен единодушно от депутатите от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти.

„Първо, вчера ГЕРБ обявиха намеренията си за промяна по Закона за вероизповеданията, задълженията на мюфтийството да не се опрощават, а да се разсрочват. За нас от начало и докрай това е сделка между ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, за да се спаси правителството. Второ, ако не беше БСП, това щеше да мине тихомълком и никой да не разбере. Трето, предложиха промяната не защото чуват гласа на хората, а защото се уплашиха от реакцията на хората. И четвърто – новото предложение е старото, но в друга, по-завоалирана форма“, заяви в началото на изложението си пред медиите Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че въпросът е обсъждан и гласуван в парламента през декември 2018 г. "Тогава бяхме против - и гласувахме, и говорихме против. Някой в държавата разбра ли, че има проблем?", припомни фактите Нинова. И продължи: "Сега БСП е извън парламента, ние първи заявихме, че има проблем и вече осми ден всеки в държавата го коментира."

И отправи още един риторичен въпрос: "Къде БСП е по-силна - в говорилнята в парламента, където никой не чува нашата различна позиция или извън него, когато поставя същия въпрос, по същия начин и виждате каква е реакцията?!"

Нинова изтъкна още, че след като соцалистите са повдигнали темата с опрощаването на задълженията на мюфтийството, е започнала гигантска манипулация.

"Това било въпрос на национална сигурност, Борисов си припомни за своето лично участие във възродителния процес, мюфтийството заговори за Косово - ако не се опростят дълговете, ще се радикализира обществото и БСП създава етническо напрежение. Питам ги сега - като отмениха опрощаването, има ли опасност за националната сигурност? Радикализираме ли се? Ще има ли възродителен процес? Изведнъж този въпрос, в устана на Цветанов вчера стана правен казуз", продължи Корнелия Нинова.

Вчера, на пресконференция, която дадоха в кулоарите на парламента лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов се разбра, че задълженията на мюсюлманското вероизповедание ще бъдат разсрочени, но не и опрощавани.

Зачертаването на дълга на мюфтийството бе предвидено в един от параграфите в Закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, подпсан от лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Предвижда се точно той ще отпадне.

Затова на Нинова бе зададен и на въпрос, свързан със заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев м.г.

"На заседанието на КСНС не е обсъждан нито закон за вероизповеданията, нито задължения на мюфтийството. Единственото, което бе обсъждано, бе да се реши въпросът с външните финансирания на вероизповеданията. При президента закони не се пишат. Оттам нататък започна изготвяне на законопроекта, в което БСП не е участвала", отговори Нинова. Тя поясни, че при държавния глава всички са били единодушни, че не трябва да има външно финансиране на вероизповеданията.


Източник: epicenter.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път
ЕВРОПА
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата" Росен Желязков: "Бесен съм! Можехме да решим мача, но трима български евродепутати ги нямаше в залата"

Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките Брюксел приключи подготовката за „Брекзит“ без сделка – вижте мерките

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път

Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си Решаваща седмица за Брекзит: Мей може да получи последен шанс да спаси сделката си