Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Кога Касата ще поеме Фонда за лечение на деца питат пациенти


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък

Пациенти питат кога Здравната каса ще е готова да поеме функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Фонда за лечение в чужбина.

Откритото писмо от Националната пациентска организация е адресирано към здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова председателя на Здравната каса Жени Начева и управителя на касата д-р Дечо Дечев.

Това е поредното писмо от страна на пациентската организация след изпратеното предишно писмо с вх. № 1502/04.02.2019 г.

Припомняме, закриването на Фонда за лечение на деца стана с промени, отразени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2019 г. и Закона за бюджета на Здравната каса за 2019 г. Според промените, след 31 март 2019 г. Фондът трябваше да премине към Касата.

От Националната пациентска организация поставят няколко въпроса:

Има ли изработен проект за реда за подаване на заявленията - къде да бъдат подавани, тяхната форма и реквизити, ако е необходимо, и сроковете за тяхното разглеждане, вземане на решение по тях и уведомяване на заявителите?
Има ли подготвен проект на структурни промени в Националната здравноосигурителна каса, с който се създават структурни звена с техните функционални характеристики, щатно разписание и длъжностни характеристики на служителите, които ще отговорят за приемане, придвижване и обслужване на одобрените за лечение пациенти?
Има ли разработен проект на отговорностите по видове ръководен персонал, отговорен за приемане на решенията за лечение в чужбина?
Има ли изработен проект на консултанти при взимане на решения за лечение в чужбина, критерии за включване в него на специалисти, начин на неговото утвърждаване и променяне?
Предвижда ли се подалите документи по електронен път да проследяват тяхното движение, становища и решения по тях?

Припомняме, на 20 април 2016 г. имаше шумна операция на ДАНС срещу бившия директор на фонда Павел Александров.

Неговият наследник на поста - проф. Владимир Пилософ започна с промяна начина на работа на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. Още тогава участници алармираха, че се отменят малко по малко функции на съвета, което съвпадна и с ротационна смяна на състава.

След многократно връщане на делата бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров вече не е обвиняем.

След това ръководството на Фонда периодично бе сменяно като д-р Георги Деянов бе четвърти пореден директор на Фонда след Павел Александров. Преди него бяха д-р Мариета Райкова, д-р Тинка Троева и проф. Владимир Пилософ.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца, няма да бъде по-малко, напротив, ние разчитаме на по-високо качество", увери Кирил Ананиев в коментар при поредните промени за Фонда за лечение на деца.

Предвиденият ресурс е 14 млн. лева и той ще бъде представен като трансфер през бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) до НЗОК.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Евродепутати в резерв

Френски художник ще си търси правата от галерия „Структура“

Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС

Делото ЕВН: Едно нищо, затрупано с килограми документи и десетки свидетели

ООН: България сред 54-те страни в света с по-малко население до 30 години

Демократите започват вътрешната борба кого да изправят срещу Тръмп


НОВИНИТЕ
Честит рожден ден на Румен Радев - президент на Република България Честит рожден ден на Румен Радев - президент на Република България

Утвърдени са близо 27 млн. лв. по схемата “де минимис" за помощ на животновъди Утвърдени са близо 27 млн. лв. по схемата “де минимис" за помощ на животновъди

В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието

Франция, Германия и Испания ще разработват боен самолет от ново поколение Франция, Германия и Испания ще разработват боен самолет от ново поколение

Протест срещу насилието над животни във Варна Протест срещу насилието над животни във Варна
ЕВРОПА
Евродепутати в резерв Евродепутати в резерв

Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС Защо Албания не започва преговори за присъединяване към ЕС

В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието В Брюксел започва 13-ото издание на Европейските дни на развитието

Ново отсяване за наследник на Тереза Мей Ново отсяване за наследник на Тереза Мей

Франция: "Ще отменим 1 млрд. евро данъчни облекчения за компаниите" Франция: "Ще отменим 1 млрд. евро данъчни облекчения за компаниите"