Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Кога Касата ще поеме Фонда за лечение на деца питат пациенти


Сподели:
14 Март 2019, Четвъртък

Пациенти питат кога Здравната каса ще е готова да поеме функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Фонда за лечение в чужбина.

Откритото писмо от Националната пациентска организация е адресирано към здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова председателя на Здравната каса Жени Начева и управителя на касата д-р Дечо Дечев.

Това е поредното писмо от страна на пациентската организация след изпратеното предишно писмо с вх. № 1502/04.02.2019 г.

Припомняме, закриването на Фонда за лечение на деца стана с промени, отразени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2019 г. и Закона за бюджета на Здравната каса за 2019 г. Според промените, след 31 март 2019 г. Фондът трябваше да премине към Касата.

От Националната пациентска организация поставят няколко въпроса:

Има ли изработен проект за реда за подаване на заявленията - къде да бъдат подавани, тяхната форма и реквизити, ако е необходимо, и сроковете за тяхното разглеждане, вземане на решение по тях и уведомяване на заявителите?
Има ли подготвен проект на структурни промени в Националната здравноосигурителна каса, с който се създават структурни звена с техните функционални характеристики, щатно разписание и длъжностни характеристики на служителите, които ще отговорят за приемане, придвижване и обслужване на одобрените за лечение пациенти?
Има ли разработен проект на отговорностите по видове ръководен персонал, отговорен за приемане на решенията за лечение в чужбина?
Има ли изработен проект на консултанти при взимане на решения за лечение в чужбина, критерии за включване в него на специалисти, начин на неговото утвърждаване и променяне?
Предвижда ли се подалите документи по електронен път да проследяват тяхното движение, становища и решения по тях?

Припомняме, на 20 април 2016 г. имаше шумна операция на ДАНС срещу бившия директор на фонда Павел Александров.

Неговият наследник на поста - проф. Владимир Пилософ започна с промяна начина на работа на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. Още тогава участници алармираха, че се отменят малко по малко функции на съвета, което съвпадна и с ротационна смяна на състава.

След многократно връщане на делата бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров вече не е обвиняем.

След това ръководството на Фонда периодично бе сменяно като д-р Георги Деянов бе четвърти пореден директор на Фонда след Павел Александров. Преди него бяха д-р Мариета Райкова, д-р Тинка Троева и проф. Владимир Пилософ.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца, няма да бъде по-малко, напротив, ние разчитаме на по-високо качество", увери Кирил Ананиев в коментар при поредните промени за Фонда за лечение на деца.

Предвиденият ресурс е 14 млн. лева и той ще бъде представен като трансфер през бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) до НЗОК.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Д-р Мирослав Ненков: "Проблемът е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, като книжарниците и бакалиите"

Контролираният хаос на Западните Балкани и планът за излизане от него

Безотговорното пръскане с глифозат (продукт най-широко използван от химическите концерни Bayer/Monsanto) избива пчелите в хиляди села

Йотова мисли как ще изглежда България след 10 години

Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Благовещение на Пресвета Богородица


НОВИНИТЕ
Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент И зам.-министърът на енергетиката подаде оставка заради евтиния си апартамент

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Розов пеликан е прострелян край Каспичан Розов пеликан е прострелян край Каспичан

Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път Исторически ден. Френско-германският парламент заседава за първи път